Ydmyk Maria Amelie tok Ryan Air

* - Jeg er utrolig ydmyk over å være tilbake i landet mitt, sier Maria Amelia (25) til Ny Tid, ved 01-tiden søndag 17. april, i det første intervjuet med lovlig opphold. «Ulovlig norsk» er blitt «lovlig norsk».

* Ny Tid møtte Amelie hjemme da hun for første gang kunne gå fritt ut av døra med samboeren. Samtidig er forfatteren nysgjerrig på hva som skjedde da hun ble arrestert.

Avatar
Email: dag@nytid.no
Publisert: 16.04.2011

(NB! Presisering og korrigering av sitat er oppdatert nedenfor 17.04., red. anm.)

Tilbake. Ved 21-tiden lørdag 16. april landet Maria Amelie (25), formelt Madina Salamova, på Rygge flyplass.

Amelie tok Ryan Air-fly fra Krakow i Polen til flyplassen sørøst for Moss.

Etter nesten tre måneders utestengelse fra Norge har den tidligere «ulovlig norsk»-asylsøkeren fått lovlig innvilget arbeidstillatelse og midlertidig opphold i Norge.

Mens en lang rekke jaktet uttalelser fra den hjemvendte, bestselgende forfatteren, møtte ukemagasinet Ny Tid henne ved samboerens hjem i Gamlebyen i Oslo.

– Jeg er utrolig ydmyk overfor å være tilbake. Det er…, ja, så flott, smiler Amelie, under det første intervjuet etter at hun kom tilbake på norsk jord.

Hun står utenfor samboerens, og nå hennes, leilighet. Kjæresten Eivind Trædal, redaksjonssekretær i Klassekampen, har akkurat låst døra til leiligheten – de er på vei ut for første gang etter tilbakekomsten noen timer tidligere. Det er natt til 17. april.

Og for første gang på åtte år kan Amelie gå ut i trygg forvissing om at hun ikke vil bli pågrepet og kastet ut av norsk politi. «Ulovlig norsk» er blitt «lovlig norsk».

Ny kamp

Samtidig gir hun overfor Ny Tid indikasjoner på at siste ord nok ikke er sagt i den mye omtalte Amelie-saken, som skjøt fart etter at Ny Tids nettsider 12. januar 2011 kunne fortelle at forfatteren av «Ulovlig norsk» var pågrepet og arrestert av politiet ved Nansenskolen på Lillehammer.

– Jeg er nysgjerrig på hva som skjedde da jeg ble arrestert, sier Amelie.

Årsaken til pågripelsen 12. januar var at Utlendingsnemnda (UNE) hadde avslått anmodningen om særskilt omgjøring av tidligere vedtak, der Amelie og familien i 2003 ble nektet opphold i Norge.

Mot kravene til Politiets Utlendingsenhet avgjorde Borgarting lagmannsrett 17. januar at Amelie kunne løslates mot daglig meldeplikt, samt at hun kunne bo hos samboeren.

I kjennelsen fra lagmannsretten kom domstolen med skarp kritikk av politiets handlemåte. Politiets Utlendingsenhet anket lagmannsrettens avgjørelse, men anken fikk ikke oppsettende virkning.

To dager senere forkastet Høyesteretts ankeutvalg anken fra Politiets utlendingsenhet. Amelie slapp dermed å sitte fengslet, før hun til slutt 24. januar ble satt på fly til Moskva.

Ny Tid feilsiterte i går Amelie på at hun skulle ha ønsket en unnskyldning. Amelie påpeker at det hun har ønsket, er å få vite mer om grunnen til arrestasjonen. Hun sier videre at det ikke er ment som kritikk, slik enkelte har oppfattet det som, men som en nysgjerrighet etter å finne ut hva som har skjedd spesielt forut for arrestasjonen 12. januar, noe hun også etterlyste under Trandum-oppholdet.

Amelie sier også at de politiansatte som arresterte og holdt henne i forvaring, oppførte seg hyggelig og ordentlig, og at hun ikke har ønsket å kritisere tjenestemenn personlig. Det er tidligere kommet fram at Amelie ble kledd naken da hun ble sendt til Trandum utlendingsinternat 13. januar. Hun ble verken som mindreårig i 2003 eller som myndig, i 2010, innkalt til noe intervju før endelig avslag på asylsøknadene kom.

Skriver bok

Amelie var i Moskva til hun 14. mars fikk innvilget Schengen-visum og innreise som forfulgt forfatter til Polen og Krakow, under beskyttelse av fribyforfatterorganisasjonen ICORN.

Etter sterkt press vedtok Justisdepartementet 31. mars en regelendring som muliggjorde at asylsøkere med avslag kunne søke arbeidstillatelse. 8. april ble det kjent at arbeidstillatelsen var innvilget. Amelie har jobbtilbud fra Teknisk Ukeblad, der det er ventet at hun begynner å arbeide rundt månedsskiftet mai/juni.

Det var Ny Tids nettsider som 9. september 2010, mot forlagets vilje, avslørte at Maria Amelie fra Kaukasus som sto bak den hemmeligholdte boka «Ulovlig norsk». 16. desember 2010 kåret ukemagasinet Ny Tid henne til «Årets Nordmann 2010».

Den bestselgende forfatteren er allerede i gang med en ny bok:

– Det blir en sterkere bok enn den første, uttaler Amelie.

Så forsvinner hun ut i mørket, til sin første natt som «lovlig norsk» i Norge.

Kommentarer