Det er ikke mye igjen av Marawi. Foto: AFP/Ted Aljibe

Marawi: De filippinske jihadistenes «Sherwood» 


Kampen de militante muslimene kjemper på Filippinene, handler ikke om å opprette en islamsk stat, men først og fremst om å opprette en rettferdig stat, forteller en ung filippinsk jihadist til Ny Tid.

Borri er krigskorrespondent og skriver jevnlig for Ny Tid.
Email: francescaborri@gmail.com
Publisert: 2018-08-02

«Den ville ha blitt brutalt styrt,» sier en patruljerende filippinsk soldat, idet han peker på byen på den andre siden av innsjøen Lanao. «Det ser kanskje ikke sånn ut, men vi reddet Marawi.» Og noe senere, litt nærmere byen, sier en annen veteran – på jihadistisk side – det samme. «Ingen brydde seg. Og nå snakker plutselig alle om Marawi,» sier han. «Det ser kanskje ikke sånn ut, men vi reddet den.» 

Det ser sannelig ikke slik ut. De peker begge på ruiner. 

Ett år er gått siden slaget om Marawi – det lengste og mest intense på Filippinene siden andre verdenskrig. 23. mai 2017 hevet IS’ emir i Sørøst-Asia Isnilon Hapilon kalifatets sorte flagg i rådhushallen i byen, som befinner seg på den nest største og sørligste øya på Filippinene, Mindanao. 

Marawi dominerte plutselig nyhetsbildet, nettopp fordi IS hadde mistet Mosul og var i ferd med å miste Raqqa; det hele syntes å være over da krigen uten forvarsel fant sted her – i et kristent land – med jomfru Maria, Jesus og altre på hvert gatehjørne. 

Men etter 153 dager etter at de overtok Marawi, mistet IS byen 23. oktober. Jihadistene måtte isteden søke tilflukt i regnskogen, og ifølge den filippinske hæren, er det nå rundt 2000 av dem igjen på øya. 203 soldater, 857 jihadister og 47 sivile er rapportert døde, mens 400 000 mennesker er drevet på flukt. Nå krever gjenoppbygningen av byen 1,1 millioner amerikanske dollar, i et land som er så fattig at en av dets kulinariske spesialiteter er pagpag – en fritert rett laget av gammel fritert kylling som sluminnbyggerne finner på søppelhauger. 

Abonnement halvår kr 450
En totalødelagt moske i Malawi. Foto: AFP/TED ALJIBE

Separatistkrig ved hjelp av kristne

Tre av de unnslupne jihadistene lager kaffe til meg i et lite, forfallent islamsk senter bestående av ett enkelt rom med et teppe og en gammel takvifte. «Men i Syria er det fortsatt krig?» spør en av dem meg. «Ja, på et vis,» svarer jeg. «I Irak snarere enn i Syria, faktisk. Irak er mer komplisert.» …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)