Det er ikke mye igjen av Marawi. Foto: AFP/Ted Aljibe

Marawi: De filippinske jihadistenes «Sherwood» 

Kampen de militante muslimene kjemper på Filippinene, handler ikke om å opprette en islamsk stat, men først og fremst om å opprette en rettferdig stat, forteller en ung filippinsk jihadist til Ny Tid.

Francesca Borri
Borri er krigskorrespondent og skriver jevnlig for Ny Tid.
Email: francescaborri@gmail.com
Publisert: 02.08.2018

«Den ville ha blitt brutalt styrt,» sier en patruljerende filippinsk soldat, idet han peker på byen på den andre siden av innsjøen Lanao. «Det ser kanskje ikke sånn ut, men vi reddet Marawi.» Og noe senere, litt nærmere byen, sier en annen veteran – på jihadistisk side – det samme. «Ingen brydde seg. Og nå snakker plutselig alle om Marawi,» sier han. «Det ser kanskje ikke sånn ut, men vi reddet den.» 

Det ser sannelig ikke slik ut. De peker begge på ruiner. 

Ett år er gått siden slaget om Marawi – det lengste og mest intense på Filippinene siden andre verdenskrig. 23. mai 2017 hevet IS’ emir i Sørøst-Asia Isnilon Hapilon kalifatets sorte flagg i rådhushallen i byen, som befinner seg på den nest største og sørligste øya på Filippinene, Mindanao. 

Marawi dominerte plutselig nyhetsbildet, nettopp fordi IS hadde mistet Mosul og var i ferd med å miste Raqqa; det hele syntes å være over da krigen uten forvarsel fant sted her – i et kristent land – med jomfru Maria, Jesus og altre på hvert gatehjørne. 

Men etter 153 dager etter at de overtok Marawi, mistet IS byen 23. oktober. Jihadistene måtte isteden søke tilflukt i regnskogen, og ifølge den filippinske hæren, er det nå rundt 2000 av dem igjen på øya. 203 soldater, 857 jihadister og 47 sivile er …… OBS. Se under …

Ny Tid i julegave

Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.