Bestill høstutgaven her

Mannen bak Fox News og kampanjene

Divide and Conquer: The Story of Roger Ailes
Regissør: Alexis Blom
(USA)

NYHETSKANALENES MAKT: Med Fox News har Roger Ailes forvandlet USA.

En av hovedfaktorene bak den republikanske høyrefløyens overtakelse av USA er en systematisk mediekampanje mot liberale, storbyfolk og intellektuelle, som framstilles som demoner som setter alt inn på å ødelegge de tradisjonelle verdiene som har gjort USA «great». Arkitekten bak denne mediestrategien var Roger Ailes. Han var selv var oppvokst i en småby i Ohio og ville så tidlig som i 70-årene skape en «god gammeldags parti-TV-kanal», og endte opp med å organisere og orkestrere Fox News for mediemagnaten Rupert Murdoch. Nesten umiddelbart tiltrakk TV-kanalen en stor del av det amerikanske publikummet som var rede til å demonisere hvem det skulle være – jøder, muslimer, liberale kristne – som ikke trodde på deres egne «småbyverdier».

Republikanernes mann

Denne dokumentaren, regissert av Alexis Bloom og produsert av Alex Gibney (Enron: The Smartest Guys in the Room Taxi to the Dark Side Park Avenue: Money, Power and the American Dream) gir en veldreid, men glatt skildring av Roger Ailes’ storhet og fall. Ailes lærte alt om TV i 1970-årene, da han jobbet for et stort formiddagsshow med Mike Douglas. Da Richard Nixon dukket opp i showet i 1968, lanserte Ailes seg selv som den rette mannen til oppgaven med å skape et TV-image som kunne selge «Tricky Dick» til publikum. Nixon lot seg sjarmere og sa seg villig til å arbeide med ham, noe som skulle bli avgjørende for kampanjen hans for å bli valgt som president i et år preget av uvanlig mange splittelser. Takket være denne innsatsen ble Ailes en hovedfigur i bestselgeren The Selling of the President 1968, som avdekker hvordan Nixons image ble forvandlet fra 1960-taperen til valgkampens vinner i 1968.

I løpet av de neste to tiårene var Ailes engasjert i kampanjene for å få Rudy Giuliani valgt inn som borgermester for New York og for å gjøre Ronald Reagan og George H.W. Bush til USAs presidenter. Han kom tilbake til TV da kabelnettverkene ble populære i 80-årene, da han begynte med CNBC og fulgte opp med TV-kanalen America’s Talking, som siden ble kjøpt av Bill Gates og gjort til MSNBC. Rasende over å bli tilsidesatt av en liberaler fra Vestkysten gikk Ailes til nyhetsbaronen Rupert Murdoch og lyktes med å etablere Fox News.

Seksuell trakassering

Med Fox News forvandlet Ailes USA, eller kanskje vi heller skal si at han lyktes i å fortsette den forvandlingen av USA til en radikal høyrevridd nasjon som han hadde tatt fatt på under Nixon. Med sin blanding av middelaldrende menn som Bill O’Reilly – som lar hatet flyte fritt – og en rekke «Fox blonde»-vertinner skapte Ailes en TV-kanal som ble et motstykke til de mest ondartede av de engelske tabloidene, også de eid av Murdoch.

Ailes skapte en TV-kanal som ble et motstykke til de mest ondartede av de engelske tabloidene.

Der Alexis Bloom kartlegger hans karriere gjennom arkivmateriale og intervjuer, begynner hun også å bygge en sak mot Ailes ved å gripe fatt i hans akilleshæl, nemlig seksuell trakassering. Som den fødte bøllen han var, la Ailes systematisk an på kvinner som ville arbeide med ham, og tvang dem til å gjøre ham tjenester hvis de ville beholde karrieren eller komme videre. Til slutt eksploderte det hele da en av hans yndlingsskikkelser i offentligheten, Donald Trump, manøvrerte seg inn i Det hvite hus. Anklager om seksuelle overtramp ble først lagt fram av en nyhetsoppleser i Fox, Gretchen Carlson, dernest av Megyn Kelly, og siden av mange, mange flere. Ailes ble kastet, men mottok samtidig en avskjedspakke på mange millioner fra Fox og arbeidet for Trump i valgkampanjen.

Roger Ailes’ død et år senere blir behandlet med en viss sentimentalitet av Bloom: Hun velger å vise reaksjonen til noen av Fox’ nyhetsredaktører, som later til å savne ham. En mer urovekkende sak er det at Fox fortsatt jobber ut fra Ailes’ tankegang, selv nå som han er borte. Litt av en arv!

Det er vanskelig ikke å ønske seg en mer kompromissløs omgang med temaet, men Divide and Conquer er en hederlig innsats av en film og interessant kost for alle som oppfatter seg som tilhørende blant de liberale eller på venstresiden.

Serien vises på HBO Nordic.


Oversatt av Anders Dunker

marc.glassman@ryerson.ca
Glassman er professor II ved Ryerson University, redaktør for det kanadiske dokumentarfilmmagasinet POV og filmkritiker.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisement -spot_img

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte