Divide and Conquer: The Story of Roger Ailes Regissør Alexis Blom

Mannen bak Fox News og kampanjene

NYHETSKANALENES MAKT: Med Fox News har Roger Ailes forvandlet USA.

Marc Glassman
Glassman er professor II ved Ryerson University, redaktør for det kanadiske dokumentarfilmmagasinet POV og filmkritiker.
Email: marc.glassman@ryerson.ca
Publisert: 10.09.2019
Divide and Conquer: The Story of Roger Ailes

Alexis Blom (USA)

En av hovedfaktorene bak den republikanske høyrefløyens overtakelse av USA er en systematisk mediekampanje mot liberale, storbyfolk og intellektuelle, som framstilles som demoner som setter alt inn på å ødelegge de tradisjonelle verdiene som har gjort USA «great». Arkitekten bak denne mediestrategien var Roger Ailes. Han var selv var oppvokst i en småby i Ohio og ville så tidlig som i 70-årene skape en «god gammeldags parti-TV-kanal», og endte opp med å organisere og orkestrere Fox News for mediemagnaten Rupert Murdoch. Nesten umiddelbart tiltrakk TV-kanalen en stor del av det amerikanske publikummet som var rede til å demonisere hvem det skulle være – jøder, muslimer, liberale kristne – som ikke trodde på deres egne «småbyverdier».

Republikanernes mann

Denne dokumentaren, regissert av Alexis Bloom og produsert av Alex Gibney (Enron: The Smartest Guys in the Room Taxi to the Dark Side Park Avenue: Money, Power and the American Dream) gir en veldreid, men glatt skildring av Roger Ailes’ storhet og fall. Ailes lærte alt om TV i 1970-årene, da han jobbet for et stort formiddagsshow med Mike Douglas. Da Richard Nixon dukket opp i showet i 1968, lanserte Ailes seg selv som den rette mannen til oppgaven med å skape et TV-image som kunne selge «Tricky Dick» til publikum. Nixon lot seg sjarmere og sa seg villig til å arbeide med ham, noe som skulle bli avgjørende for kampanjen hans for å bli valgt som president i et år preget av uvanlig mange splittelser. Takket være denne innsatsen ble Ailes en hovedfigur i bestselgeren The Selling of the President 1968, som avdekker hvordan Nixons image ble forvandlet fra 1960-taperen til valgkampens vinner i 1968.

https://www.youtube.com/watch?v=4N8mQ3S12Bk

I løpet av de neste to tiårene var Ailesengasjert i kampanjene for å få Rudy Giuliani valgt inn som borgermester forNew York og for å gjøre Ronald Reagan og George H.W. Bush til USAs presidenter.Han kom tilbake til TV da kabelnettverkene ble populære i 80-årene, da hanbegynte med CNBC og fulgte opp med TV-kanalen America’s Talking, som siden blekjøpt av Bill Gates og gjort til MSNBC. Rasende over å bli tilsidesatt av enliberaler fra Vestkysten gikk Ailes til nyhetsbaronen Rupert Murdoch og lyktesmed å etablere Fox News.


… OBS. teksten fortsetter …
Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)

Gratis prøve
Kommentarer