Illustrasjon: Milena Katalinic

Mangfoldig fordypelse i forandringer

Deleuzes Leibniz-bok er den mest komplekse filosofen skrev, men også en bibel for dem som vil fordype seg i hans begrep om tilblivelse.

Kjetil Røed
Email: kjetilroed@gmail.com
Publisert: 15.09.2016

Gilles Deleuze:
Folden – Leibniz og Barokken
Billedkunstskolernes forlag, 2016

 

foldenHva er en fold? De fleste tenker sikkert på en rynke i en gardin eller et klesplagg – eller de japanske papirfigurene i origami – men for den franske filosofen Gilles Deleuze er folden det begrep som forklarer barokken og den tyske filosofen Leibniz best. Helt siden begynnelsen av sin karriere hadde Deleuze gjenlest filosofer på originale måter, som kanskje, vil noen mene, handler vel så mye om Deleuze selv som om tenkerne han tok for seg. Men hans hensikt var jo også, som han selv formulerte det, «å nærme seg filosofene bakfra og gi dem bastardunger» – så da er det vel ingen grunn til å klage.

Krystallisering. Det er ingen tvil om at Deleuzes bøker om Nietzsche, Bergson og Spinoza – for å nevne de aller mest sentrale – reaktiverte disse tenkerne for en ny generasjon. Det er heller ingen tvil om at vi gjennom denne serien av gjentenkninger av filosofihistorien kan følge Deleuzes egen utvikling, trinn for trinn, som filosof: Bøkene kan betraktes som en krystalliseringsprosess, hvor forskjellige perspektiver og begreper fester seg ved Deleuzes egen stil gjennom skrivingen.

… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Gratis prøve
[wpdevart_facebook_comment curent_url="https://www.nytid.no/mangfoldig-fordypelse-i-forandringer/" order_type="social" title_text="Kommentarer" title_text_color="#000000" title_text_font_size="22" title_text_font_famely="monospace" title_text_position="left" width="100%" bg_color="#d4d4d4" animation_effect="random" count_of_comments="3" ]

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.