Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Mangelfullt helsetilbud


Et stort antall selvmordsforsøk, hyppig bruk av isolasjon og manglende psykiatrisk oppfølging: Helsetilbudet på Trandum møter både bekymring og kritikk.

Da familien Mousavi ble hentet av politiet fra hjemmet sitt i Fredrikstad en natt i august for å uttransporteres til Afghanistan, fikk eldstesønnen Javid (16) et angstanfall under transporten til Trandum. På telefon fra Afghanistan forteller han Ny Tid om behandlingen han fikk fra politiet:

«De satte meg på en isolasjonscelle, og ba meg ta av alle klærne mine inkludert undertøy. Det var veldig ubehagelig å bli sett naken av så mange politifolk, men jeg hadde ikke noe valg, så jeg gjorde det,» sier 16-åringen.

screen-shot-2016-11-16-at-16-46-19Etter timer på isolasjonscellen ble han tatt med til en lege utenfor Trandum. Her fikk han tak i et bilde, knuste rammen, og brukte glassbitene til å forsøke å ta sitt eget liv.

«Jeg kuttet meg i halsen og håndleddet. Jeg ble sydd og tatt med tilbake til Trandum. Her ble jeg satt på isolasjonscelle, men denne gangen fikk jeg beholde undertøyet på,» sier Javid.

Han fikk ikke møte foreldrene før dagen etter på Gardermoen, da familien skulle transporteres ut. Foreldrene skal heller ikke ha fått informasjon om hendelsen, eller om at sønnen fikk legehjelp utenfor internatet.

Abonnement halvår kr 450

Mange selvmordsforsøk. Ifølge Sivilombudsmannens rapport fra et besøk de foretok ved Trandum i mai 2015, hadde det vært 18 selvmordsforsøk eller selvskadingsepisoder ved internatet i løpet av et års tid – fra 2014 og frem til besøket.

Helsetilbudet på Trandum har vært gjenstand for kritikk fra tilsynsmyndigheter, advokater og organisasjoner med kjennskap til forholdene ved internatet. Flere av kildene Ny Tid har snakket med, uttrykker spesielt bekymring over manglende psykisk helsetilbud.

Advokat Zulifkar Munir har hatt flere klienter på Trandum, og mener situasjonen er uholdbar. «Norske myndigheter har ingen anelse om hva det vil si å sitte på Trandum og hva konsekvensene er. De innsatte sendes ut uten at Norge har noen rutiner for å følge dem opp. Dette gjør det så å si umulig for de innsatte å klage på behandling, også den de får fra helsepersonell,» sier Munir, og påpeker: «Mens fengsler har ettervern, finnes det ingen tilbud for dem som har sittet på Trandum.»

I fjor forsøkte to av klientene hans å begå selvmord mens de var innsatt på internatet. Den ene av dem tok det lang tid å …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)