Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Mangelfullt helsetilbud

Et stort antall selvmordsforsøk, hyppig bruk av isolasjon og manglende psykiatrisk oppfølging: Helsetilbudet på Trandum møter både bekymring og kritikk.

Da familien Mousavi ble hentet av politiet fra hjemmet sitt i Fredrikstad en natt i august for å uttransporteres til Afghanistan, fikk eldstesønnen Javid (16) et angstanfall under transporten til Trandum. På telefon fra Afghanistan forteller han Ny Tid om behandlingen han fikk fra politiet:

«De satte meg på en isolasjonscelle, og ba meg ta av alle klærne mine inkludert undertøy. Det var veldig ubehagelig å bli sett naken av så mange politifolk, men jeg hadde ikke noe valg, så jeg gjorde det,» sier 16-åringen.

screen-shot-2016-11-16-at-16-46-19Etter timer på isolasjonscellen ble han tatt med til en lege utenfor Trandum. Her fikk han tak i et bilde, knuste rammen, og brukte glassbitene til å forsøke å ta sitt eget liv.

«Jeg kuttet meg i halsen og håndleddet. Jeg ble sydd og tatt med tilbake til Trandum. Her ble jeg satt på isolasjonscelle, men denne gangen fikk jeg beholde undertøyet på,» sier Javid.

Han fikk ikke møte foreldrene før dagen etter på Gardermoen, da familien skulle transporteres ut. Foreldrene skal heller ikke ha fått informasjon om hendelsen, eller om at sønnen fikk legehjelp utenfor internatet.

Ny Tid i julegave

Mange selvmordsforsøk. Ifølge Sivilombudsmannens rapport fra et besøk de foretok ved Trandum i mai 2015, hadde det vært 18 selvmordsforsøk eller selvskading …… OBS. Se under …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.