Maner til forsoning

Kuppmakerne i Thailand går inn for dialog med de muslimske opprør-erne i sør.

Ny Tid
[militærkupp] Den nå avsatte statsministeren i Thailand, Thaksin Shinawatra, har nektet å forhandle med de muslimske opprørerne sør mot grensen til Malaysia, og har fått sterk kritikk fra sin hærsjef Sonthi Boonyaratglin. Hærsjefen, som er muslim, står i spissen for militærjuntaen som tok makten tirsdag 19. september.

– Thailand er fortsatt et demokrati, uttalte Sonthi til Bangkokavisen The Nation etter kuppet.

Voldelige sammenstøt mellom regjeringssoldater og muslimske opprørere har kostet over 1400 mennesker livet siden januar 2004.

Juntaen består av både buddhister og muslimer, og Sonthi er den første muslimen som noen gang har vært hærsjef i det buddhistiske Thailand. Sonthi har lovet at en ny statsminister skal være på plass innen to uker og at det vil bli holdt valg så snart en ny grunnlov er godkjent i en folkeavstemning.

– Dette er en palassrevolusjon og et internt oppgjør mellom maktelitene i Bangkok, sier Hugo Stokke.

Han er forsker ved Chr. Michelsens institutt og var i Bangkok under det forrige kuppet i 1991, da det hele gikk rolig for seg.

Sikkerhetspolitikken er bare ett av mange områder hvor Thaksin har vært svært lite lydhør overfor opposisjonen, mener Stokke.

– Det er ikke gitt at militærjuntaen vil være mer hardhendt enn det Thaksin var.

Gjennom forrige århundre vekslet Thailand mellom militært og sivilt styre, og fram til det forrige kuppet i 1991 var det 17 statskupp.

– Kongen har stor reell makt og kuppmakerne må ha hatt et mer eller mindre stilltiende samtykke fra kongen, mener Stokke.

Han sammenligner Thaksin med Silvio Berlusconi.

– Begge er forretningsmenn som har kjøpt seg lojalitet og støtte, og begge står for en nasjonalistisk, populistisk politikk.

Mens Berlusconis parti het Forza Italia, heia Italia, kan navnet på Thaksins parti, Thai Rak Thai oversettes med « thaier elsker thaier».

Thaksin kommer ikke fra det politiske establishment i Bangkok, men er en outsider fra Nord-Thailand. Da han vant valget i 2001, hadde han støtte fra bønder og arbeidere på landsbygda, og lovte en distriktsvennlig omfordelingspolitikk for folk flest.

Den siste tiden har misnøyen med Thaksins regjering økt. De viktigste opposisjonspartiene stilte ikke til valget i april og beskyldte Thaksins regime for korrupsjon. Etter valget initierte kongen en uavhengig granskning, og valget ble erklært ugyldig. Thaksin skulle organisere nyvalg i løpet av 2006, men dette dro ut, og den siste tiden har det versert rykter om at et kupp ville komme i Bangkok.

Thailands sentralbanksjef Pridiyathorn Devakula har gått med på å overta som statsminister og reiser hjem fra Det internasjonale pengefondet (IMF) og Verdensbankens møte i Singapore, skriver The Nation.

Kommentarer
DEL