Gode nyheter: januar

...

Kaisa Ytterhaug
Ytterhaug er frilanser i Ny Tid.
Email: ykaisa@hotmail.com
Publisert: 03.01.2018


Store selskaper deinvesterer i miljøfiendtlige foretak

Norges pensjonsfond blir referert i New York Times 16-17. desember, da det vurderer å trekke seg av fossil-baserte selskaper. Dette skriver grunnlegger av www.350.org, miljøvernforkjemperen Bill McKibben, i en kommentar i avisen om at flere kjente store selskaper og investorer trekker seg ut av foretak som ikke ivaretar miljøet. Her nevner McKibben blant annet Verdensbanken, som har tidfestet at den ved slutten av 2019 skal ha stoppet all finansiell støtte til selskaper som jobber med olje- og gassutvinning: «Med et Arktis som smelter og et California som brenner, er investering i slike virksomheter både farlig og uforsvarlig bruk av penger.» Aktivisters mangeårige arbeid for å bli lyttet til av tunge finansielle institusjoner begynner nå å gi resultater. McKibben nevner blant annet gruppen Mazaska Talks (https://mazaskatalks.org), som har drevet store forbrukerkampanjer for å få banker til å innse sitt ansvar. Denne bevisstgjøringen har spredd seg til lokalpolitikken i USA. New Yorks offentlige advokat Letita James krevde tidligere i desember at byens pensjonsfond skulle trekke seg ut av sine investeringer i fossilt brennstoff før det skjer ytterligere skader på klimaet.

Miljøsmart på Vinmonopolet

Vi forbrukere har blitt langt mer bevisste på å velge økologisk når vi handler på vinmonopolet. Nå finner vi også oftere vin i miljøemballasje i hyllene. Vinmonopolet skal være landets ledende faghandelskjede på miljø, leser vi på deres hjemmeside. Her informeres det også om at alle flasker som lanseres første halvår av 2018, og som koster under 150 kroner, vil være på miljøsmart emballasje. I en video forklarer miljørådgiver Rolf Erling Eriksen i kjeden hvilke andre tiltak som gjøres; det er for eksempel ikke slik at vin i tanker som transporteres fra Australia til Norge nødvendigvis belaster miljøet mer enn vin på glassflasker fra Italia, her er det transportmåten som er avgjørende.

Michael Kors velger pelsfritt i 2018

Det amerikanske luksusmerket er det siste av mange som nå tar konsekvensene av at forbrukere og dyrevernaktivister sier nei til pels. Vi blir lovet at vi ikke skal finne nye produkter der pels er brukt i noen butikk internasjonalt som utelukkende fører motemerket, heller ikke i merket Jimmy Choo, som selskapet kjøpte i 2017. I en uttalelse gjengitt i www.businessoffashion.com, sier selskapets styreleder og daglige leder, John D. Idol, at denne avgjørelsen markerer et nytt kapittel i selskapets satsning på innovativ bruk av materialer. Og designer Michael Kors selv er også positiv, han mener at med den teknologiske utviklingen innen design så fins det muligheter for å skape luksuriøs og estetisk design også uten å bruke pels fra dyr. Det første resultatet vil vi se på catwalken i februar.

Sommerfugl med 46 kromosomer

En hittil ukjent type sommerfugl, sør-russisk blå (Polyommatus australorossicus) er oppdaget, kunne www.sciencedaily.com fortelle på tampen av fjoråret. Den ble funnet i fjellene i Kaukasus, sør i Russland allerede i 1997, men da ble den tatt for å tilhøre en annen blå variant, Azerbaijani blue (Polyommatus aserbeidschanus). Langvarig observasjon og undersøkelser har så vist at denne er hittil ukjent. Sør-russisk blå har 46 kromosomer, like mange som mennesket, mens sommerfugler ellers har 68.

Gratis prøve
Kommentarer