Maktens mange veier

Årets Jihlava-festival fokuserte på politisk film. Flere handlet om statsoverhoder og valgprosessene som førte til deres seier.

Margareta Hruza
Hruza er tsjekkisk/norsk filmskaper og fast filmkritiker i Ny Tid.

The Lust for Power/The Candidate: The Rise of Emmanuel Macron/Trumped: Inside the Greatest Political Upset of All Time

Tereza Nvotová/Yann L’Hénoret/Ted BourneMary Robertson og Banks Tarver

Slovakia og Tsjekkia/Frankrike/USA

Jihlavas internasjonale filmfestival er et unikt arrangement hvor øst og vest i dokumentarfilmverdenen møtes. I år slapp den også til hybridfilmer (dokumentarfilm med fiksjonspreg/spillefilm med dokumentarpreg) – noe som er nytt og som kan skape en trend for liknende festivaler i fremtiden. Dokumentarfilm har stadig større innflytelse på tv-serier og spillefilmer, eller det «audiovisuelle landskapet», som festivalens direktør Marek Hovorka kaller det. Likevel var det hovedsakelig klassiske dokumentarfilmer å finne på programmet. Årets festival hadde et stort fokus på politisk film, gjerne om statsoverhoder og kampanjeprosessen bak deres valgseire: Åpningsfilmen The Lust for Power er et portrett av den tidligere slovakiske statsministeren Vladimír Meciar, og avslutningsfilmen – med verdenspremiere på festivalen – var franske The Candidate: The Rise of Emmanuel Macron. Også Trumped: Inside the Greatest Political Upset of All Time sto på festivalens program.

Personlig standard. The Lust for Power starter lovende. Regissør Tereza Nvotová varierer fortellermetodene i sitt anstendige forsøk på å undersøke mekanismene bak Meciars popularitet og makt. «Jeg betrakter Meciar som en nøkkelperson i den nyere historien om Slovakia. Filmen er også et portrett av en arketyp som man kan observere flere steder i verden i dag, bare i ulike forkledninger,» sier hun. Meciar er ikke bare et eksempel på en standard som er satt i tidligere østblokkland; Meciar er blitt et ideal i deler av den vestlige verden også.

Saken er åpen for Ny Tids abonnenter. Logg inn i toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

Kommentarer
DEL