Bestill høstutgaven her

Magtens jerngreb om befolkningen

STUM TVANG – en marxistisk undersøgelse af kapitalismens økonomiske magt
Forfatter: Søren Mau
Forlag: Klim forlag (Danmark)
KAPITALISME: Den økonomiske sfære, lige som den politiske sfære, er et sæt af sociale relationer inden for herredømmesystemet – noe forfatteren Søren Mau tar tag i.

Videnskabsmanden og filosoffen Albert Einstein er blandt meget andet husket for citatet: «We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them». Citatet kan anvendelsesorienteret omformes i et spørgsmål: kan vi løse de problemer vi står overfor inden for de samme institutioner, som udgjorde rammerne og søjlerne i samfundet, da vi skabte problemerne?

Hvad er det for et «monster» der karakteriserer kapitalismens DNA?

Det spørgsmål blev en ledestjerne, da jeg læste Søren Maus bog Stum tvang – vi er under «stum tvang», drømmende og bevidsthedsmæssigt sovende i det omkringliggende organiserede samfund: Vi skal væk fra den globale opvarmning vil det naturligvis indebære en kursændring med afsæt i en nytænkning. Men hvad er det for et «monster», der karakteriserer kapitalismens DNA, som verdenssamfundet skal til livs? Skal kapitalismen tæmmes, justeres og reguleres eller lader dens iboende dynamik med evig ekspansion sig ikke gøre? Og hvad så?

Den økonomiske magt

COP26 i Glasgow forsøgte at finde frem til en konklusion for at få standset den globale opvarmning. Som med pandemier, sådan også med den globale opvarmning – det handler om livet på planeten. Økonomien er global, men verdenssamfundet står uden «en body» eller et organ, der globalt matcher en global økonomi med global beslutningskompetence. Vil det da være muligt fortsat – i kommende generationers interesse – at fæstne forhåbninger om en klimaløsning inden for COP-systemet?

I Danmark har Stum tvang bidraget til en fornyet interesse for marxismen eller rettere for en fordybelse i kapitalismens . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Niels Johan Juhl-Nielsen
Juhl-Nielsen er bosatt i København.

Du vil kanskje også likeRELATERT

Mest leste

Jeg var helt ute av verden

Essay: Forfatteren Hanne Ramsdal forteller her hva det vil si å bli satt ut av spill – og komme tilbake igjen. En hjernerystelse fører blant annet til at hjernen ikke klarer å dempe inntrykk og følelser.

Når man i stillhet vil disiplinere forskningen

PRIO: Mange som reiser spørsmål om legitimiteten til USAs kriger, synes å bli presset ut fra forsknings- og mediainstitusjoner. Et eksempel er her Institutt for fredsforskning (PRIO), som har hatt forskere som historisk sett har vært kritiske til enhver angrepskrig – som neppe har tilhørt atomvåpnenes nære venner.

Er Spania en terrorstat?

SPANIA: Landet får skarp kritikk internasjonalt for politiets og sivilgardens utstrakte bruk av tortur som aldri straffeforfølges. Regimeopprørere fengsles for bagateller. Europeiske anklager og innvendinger ignoreres.

Er det noen grunn til å juble over koronavaksinen?

COVID-19: Fra offentlig hold ytres det ingen reell skepsis til koronavaksinen – man anbefaler vaksinering, og folket er positive til vaksinen. Men er omfavnelsen av vaksinen basert på en informert beslutning eller et blindt håp om en normal hverdag?

De militære sjefene ville utslette Sovjet og Kina, men Kennedy sto i veien

Militært: Vi tar for oss amerikansk strategisk militærtenkning (SAC) fra 1950 til i dag. Kommer den økonomiske krigen å bli supplert ved en biologisk krig?

Hjemlengsel

Bjørneboe: Jens Bjørneboes eldste datter reflekterer i dette essayet over en mindre kjent psykologisk side ved sin far.

Arrestert og satt på glattcelle for Y-blokka

Y-BLOKKA: Fem demonstranter ble ført vekk i går, blant dem Ellen de Vibe, tidligere direktør i Oslos plan- og bygningsetat. Samtidig havnet Y-interiøret i containere.

En tilgitt, lutret og salvet korgutt

Tangen: Finansnæringen tar kontroll over norsk offentlighet.

Michael Moores nye film: Kritisk til alternativ energi

MiljøFor mange er grønne energiløsninger bare en ny måte å tjene penger på, hevder regissør Jeff Gibbs.

Pandemien vil skape en ny verdensorden

Mike Davis: Ifølge aktivisten og historikeren Mike Davis ligger det i ville reservoarer, som blant flaggermus, opptil 400 typer koronavirus som bare venter på å smitte over til andre dyr og mennesker.

Sjamanen og den norske ingeniøren

SAMHOLD: Forventningen om et paradis fritt for moderne framskritt ble til fortellingen om det motsatte, men mest av alt handler Newtopia om to svært ulike menn som støtter og hjelper hverandre når livet er som mest brutalt.

Hudløs eksponering

Anoreksi: Ublu bruker Lene Marie Fossen sitt eget forpinte legeme som lerret for sorg, smerte og lengsel i sine serier av selvportretter – aktuelle både i dokumentarfilmen Selvportrett og i utstillingen Gatekeeper.