Magnitsky Acts alternative fakta 

Ny Tid har gått gjennom offisielle russiske granskninger, obduksjonsrapporter og politiavhør og sjekket fakta opp mot budskapet i The Magnitsky Act. Påstandene i filmen står i direkte kontrast til russiske myndigheters egne funn. 

Øystein Windstad
Undersøkende journalist i Ny Tid.

The Magnitsky Act er regissert av russeren Andrei Nekrasov og produsert av det anerkjente norske selskapet Piraya Film. Filmen tar opp spørsmålet om hva som egentlig skjedde da advokat Sergej Magnitskij døde i fengsel i 2009. Var han en varsler som hadde oppdaget en massiv skattesvindel på over 1,8 milliarder norske kroner utført av folk i de russiske myndighetene, og som døde i fengsel fordi noen fryktet hans vitnemål? Eller var Magnitskij selv en av dem som sto bak en gigantisk unndragelse i regi av den amerikanske investoren Bill Browder, og døde av naturlige årsaker i fengsel? En god del av svarene finnes i dokumentene Ny Tid har sjekket.

Prisvinnende produsenter. Produksjonsselskapet Piraya Film co-produserte den kritikerroste og Oscar-nominerte dokumentaren The Act of Killing og oppfølgerfilmen The Look of Silence, som også fikk en Oscar-nominasjon. Selskapet har dessuten gjort seg bemerket for å ha produsert og skrevet kvalitetsfilmer som Gulabi Gang, og har vunnet en rekke internasjonale prestisjetunge priser for arbeidet sitt. Forventningene til avsløringene som ble varslet i filmen The Magnitsky Act var høye. Gjennomgangen av en rekke dokumenter i etterforskningen av dødsfallet til Magnitskij og vitnemålene som fulgte, står i direkte kontrast til filmens budskap – at Magnitskij døde av naturlige årsaker, og at han ikke anklaget og vitnet mot politifolk i de russiske skattemyndighetene.

Ny Tid har fått innsyn i både obduksjonsrapporten og en analyse av den, som er utført av russiske myndigheters eget rettsmedisinske ekspertpanel i 2011. Rapporten slår fast at Magnitskij ble utsatt for vold både i tiden før dødsfallet og i nær tid før han døde i november 2009. Det står videre at han hadde tydelige blåmerker rundt hendene, skader på fingrene og merker som samsvarte med slag fra eksempelvis batong. Rapporten slår også fast at han ikke fikk nødvendige undersøkelser eller behandling for diabetes, kvalme, oppkast, magesmerter og smerter i hjerteregionen som strålte til ryggen.

Døde av manglende behandling. Rettsmedisinerne landet på at han døde av hjertesvikt som følge av at han ikke fikk den nødvendige medisinske behandlingen i fengselet. I rapporten står det blant annet:

«Sykdommene S.L.M. hadde, ble ikke tilstrekkelig behandlet, noe som bidro til årsakene til hans død.» Videre står det:

«Således er den manglende medisinske assistanse til S.L. Magnitskij ansett å ha direkte sammenheng med årsak med utfallet, at pasienten døde.» Det står altså svart på hvitt at advokaten ble utsatt for vold, og at han ikke fikk nødvendig helsehjelp for alvorlige tilstander som diabetes, hepatitt og kraftige smerter i hjertet.

Dette samsvarer med hva Magnitskij skrev i et brev fra fengselet: «Jeg får ikke legehjelp.» Ny Tid har hørt et lydopptak fra en rettshøring med advokaten, der han forteller om forholdene på cella:

«Det er oversvømmelse av kloakk i cella mi, og det var kloakk på gulvet i én og halv dag. Til tross for kloakken som sto opp på gulvet ble jeg ikke flyttet til en annen celle.» Fremstillingen i Nekrasovs film står i direkte kontrast til den offisielle russiske rettsmedisinske vurderingen, og i tillegg til hva Magnitskij fortalte selv.

Magnitskij hadde tydelige blåmerker rundt hendene, skader på fingrene og merker som samsvarte med slag fra eksempelvis batong.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.