Det magiske ordet som struper debatten 

«I’m not into conspiracy theories, except the ones that are true or involve dentists.» Michael Moore

Skaftnesmo er naturforvalter fra NMBU, filosof fra UiO, lærer og forfatter. Hans seneste bok er Evolusjonens kilder (2017).

Mens vi ikke var oppmerksomme har det skjedd en orwelliansk redefinisjon av ordet «konspirasjonsteori». Betegnelsen viser nå til ideer, teorier eller fakta som står i motstrid til den offisielle fortellingen, slik den fremmes av myndigheter og massemedia. Men et samfunn som er trent til å godta maktens fortelling og sky de som stiller spørsmål ved den, er et samfunn hvis fremtid er uten frihet.

Sekk og stempel. Frykten for å bli «k-stemplet» virker disiplinerende. Journalister, forskere og offentlig ansatte – for å nevne noen viktige grupper – vil nødig havne i den svarte sekken. Gjør du det, hører vi ikke lenger hva du sier. Du tilhører nå, for å sitere en genuin røst fra kommentarfeltdypet: «(…) et miljø bestående av konspirasjonsteoretikere, antisemitter, motstandere av fornuft og forskning, psykiatriske tilfeller og generelt riv ruskende gale mennesker med oppblåst ego og lite empati» (vg.no).

Den store, svarte sekken kan romme 9/11, klima-, vaksine-, strålings- og GMO-skepsis – hva som helst vi vil ha stemplet. Når alt ristes sammen, vil alt til slutt bli like «ekstremt». Bjørgulv Braanen bruker for eksempel denne retorikken når han stempler en teknisk analyse som en «ytterliggående konspirasjonsteori» (Klassekampen, leder, 15.09.17).

Liker du ikke svart, kan du bruke andre farger. Religionsviter Anne Kalvig gir oss oppskriften i sin kronikk «Der jorda er flat» i Klassekampen 19.10.17. Du trenger en fargeglad sekk påstemplet «dumme k-teorier». Så må du finne en kjempedum teori. Du kan for eksempel bruke den om at jorda er flat. Når du har puttet flat jord-entusiastene oppi sekken, kan du fylle på med vaksinekritikere, 9/11-truthers og hva du ellers har for hånden. Alt dette ristes nå godt sammen over en kronikkside. Og vips er alle blitt like dumme og artige.

Senk skuldrene. Obamas gode venn og leder for informasjonsavdelingen i Det hvite hus i perioden 2009–2012 – juristen Cass Sunstein – publiserte i 2009 artikkelen: «Conspiracy Theories: Causes and Cures». Her defineres en konspirasjonsteori som et forsøk på å forklare en begivenhet eller praksis ved å henvise til en sammensvergelse av mektige mennesker, som har lykkes med å skjule sin rolle. Selvsagt finnes det konspirasjoner i denne mening. Det finnes faktisk organisasjoner som er ment å være konspiratoriske, ettersom de både er gitt stor makt og driver med hemmelige operasjoner.

Vi må senke skuldrene og forholde oss til fakta. Stemplings-strategien gjør det motsatte – det magiske k-ordet erstatter argumenter.

Sunstein nevner selv flere eksempler av den mindre gode sorten: Velkjent er prosjekt MKULTRA, der CIA finansierte hemmelige LSD-forsøk med «mind control». «Operation Northwoods» er et annet eksempel, der det amerikanske forsvarsdepartement utviklet en plan for massive falsk flagg-operasjoner på egen jord – terrorhandlinger som de ville gi Cuba skylden for som påskudd for en invasjon. De planene ble ikke satt ut i livet, men de rakk helt frem til presidentens bord.

Derimot ble den USA/NATO-ledete «Operasjon Gladio» realisert, med falsk flagg-operasjoner og mord i stor stil for å bekjempe kommunistene i Italia. Historikeren Daniele Ganser har gitt oss alle detaljene.

«Det er med konspirasjonsteorier som med alle andre teorier», sier Pål Steigan i Ny Tid, 08.08.17: «Enten er de sanne, eller så er de falske – og dette kan bare avklares gjennom undersøkelser.» Sant nok. Men da må vi senke skuldrene og forholde oss til fakta, så langt som de rekker. Sekk og stempel-strategien gjør det motsatte. Den inviterer oss ikke til å vurdere fakta, men trigger en fryktrefleks, der det magiske k-ordet erstatter argumenter.

Foto: Jamie McCarthy/Getty Images

Du har nå lest 4 frie artikler denne måned.

Logg inn (krever online abonnement, 69kr) for å lese videre.

Legg igjen et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.