Det magiske ordet som struper debatten 


«I’m not into conspiracy theories, except the ones that are true or involve dentists.» Michael Moore

Skaftnesmo er naturforvalter fra NMBU, filosof fra UiO, lærer og forfatter. Hans seneste bok er Evolusjonens kilder (2017).
Email: trond.skaftnesmo@gmail.com
Publisert: 2018-01-03

Mens vi ikke var oppmerksomme har det skjedd en orwelliansk redefinisjon av ordet «konspirasjonsteori». Betegnelsen viser nå til ideer, teorier eller fakta som står i motstrid til den offisielle fortellingen, slik den fremmes av myndigheter og massemedia. Men et samfunn som er trent til å godta maktens fortelling og sky de som stiller spørsmål ved den, er et samfunn hvis fremtid er uten frihet.

Sekk og stempel. Frykten for å bli «k-stemplet» virker disiplinerende. Journalister, forskere og offentlig ansatte – for å nevne noen viktige grupper – vil nødig havne i den svarte sekken. Gjør du det, hører vi ikke lenger hva du sier. Du tilhører nå, for å sitere en genuin røst fra kommentarfeltdypet: «(…) et miljø bestående av konspirasjonsteoretikere, antisemitter, motstandere av fornuft og forskning, psykiatriske tilfeller og generelt riv ruskende gale mennesker med oppblåst ego og lite empati» (vg.no).

Den store, svarte sekken kan romme 9/11, klima-, vaksine-, strålings- og GMO-skepsis – hva som helst vi vil ha stemplet. Når alt ristes sammen, vil alt til slutt bli like «ekstremt». Bjørgulv Braanen bruker for eksempel denne retorikken når han stempler en teknisk analyse som en «ytterliggående konspirasjonsteori» (Klassekampen, leder, 15.09.17).

Liker du ikke svart, kan du bruke andre farger. Religionsviter Anne Kalvig gir oss oppskriften i sin kronikk «Der jorda er flat» i Klassekampen 19.10.17. Du trenger en fargeglad sekk påstemplet «dumme k-teorier». Så må du finne en kjempedum teori. Du kan for eksempel bruke den om at jorda er flat. Når du har puttet flat jord-entusiastene oppi sekken, kan du fylle på med vaksinekritikere, 9/11-truthers og hva du ellers har for hånden. Alt dette ristes nå godt sammen over en kronikkside. Og vips er alle blitt like dumme og artige.

Senk skuldrene. Obamas gode venn og leder for informasjonsavdelingen i Det hvite hus i perioden 2009–2012 – juristen Cass Sunstein – publiserte i 2009 artikkelen: «Conspiracy Theories: Causes and Cures». Her defineres en konspirasjonsteori som et forsøk på å forklare en begivenhet eller praksis ved å henvise til en sammensvergelse av mektige mennesker, som har lykkes med å skjule sin rolle. Selvsagt finnes det konspirasjoner i denne mening. Det finnes faktisk organisasjoner som er ment å være konspiratoriske, ettersom de både er gitt stor makt og driver med hemmelige …

Abonnement halvår kr 450


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)