Letizia Battaglia
Letizia Battaglia: Jeg har slåss mot mafiaen – med og uten kamera.

Mafiaens makt


Ny Tid møtte den italienske fotografen Letizia Battaglia under Berlinalen til en samtale om det  fotografiske arbeidet hennes og den italienske mafiaen i dag.

Zoldnere er en latvisk filmregissør, kurator og publisist.
Email: astra.zoldnere@gmail.com
Publisert: 2019-03-04

Medforfatter: Truls Lie

Det var vanskelig for Letizia Battaglia å være uavhengig i en mannsdominert verden. Først nektet faren hennes henne å forlate huset, senere ville ikke mannen hennes la henne studere. Hva med kvinnene på dagens Sicilia? Er de fremdeles undertrykt, spør vi den kjente fotografen:

– Dagens kvinner er langt mer selvstendige og har større frihet. Imidlertid er mange kvinner arbeidsløse, da det er få jobber å finne. Men likevel har de vesentlig større muligheter til å styre sine liv enn vi hadde. Samtidig er mange innvandrerkvinner tvunget til å prostituere seg.

Letizia Battaglia

– Da du begynte å fotografere som journalist som 40-åring, fant du ut at du foretrakk å fotografere framfor å skrive. Var det en tilfeldighet eller skjebne?

– Jeg tror ikke på skjebnen. Det var et valg. Jeg var den eneste mafia-fotografen på den tiden. Jeg motarbeidet alt det mafiaen gjorde, med alle midler jeg kunne finne. Ja, jeg mottok drapstrusler og ble bedt om å forlate Palermo, men jeg ble værende og fortsatte arbeidet mitt. Jeg har slåss mot mafiaen – med og uten kamera.

Abonnement kr 195/kvartal

– Som kvinne måtte du kjempe for i det hele tatt å få lov til å ta bilder. Tror du at du ville tatt annerledes bilder hvis du hadde vært mann?

«I Italia avsluttet vi kampen mot mafiaen med tidligere statsminister Berlusconis inntreden for 20 år siden.»

– Dersom jeg var mann, ville jeg vært annerledes. Jeg elsker fotografier som er tatt av kvinner. Om en kvinne har talent, er hun langt modigere, mye mer oppmerksom, og hun respekterer menneskene hun tar bilder av mer enn det mannen gjør. I det store og hele finnes det ikke mange kvinnelige krigsfotografer. Jeg tror det ligger nærmere for kvinner å utforske livet og hva livet er. Ikke krig.

– Bildene dine av mafiaen er tatt i ekstreme omgivelser, men fortsatt er det mye poesi og følelser i dem. Hvordan får du til dette i en så tøff situasjon?

– Fotografi er et fantastisk instrument, som avhenger av den personen som bruker det. Foto reflekterer også fotografens personlighet. Dersom en person er ondskapsfull, vil …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?