Mafiaen – en del av staten

Shooting the Mafia
Regissør: Kim Longinotto
(USA)


LETIZIA BATTAGLIA: Hun har aldri presentert seg selv som Italias «mafiafotograf». Battaglia tok bilder av Palermo, sier hun i filmen – en by der mafiaen er en del av dagliglivet.

Letizia Battaglia sa en gang: «Jeg er et menneske, ikke fotograf. Jeg er et menneske som tar bilder.»

Og likevel, for Italia er Battaglia – født i 1935 – ikke bare fotograf; hun er fotografen; hun er Italias mafiafotograf. I Italias nasjonale arkiver finnes det få fotografier som hennes. Det er ikke vanlige fotografier, lik dem som er tatt av journalister eller fotografer etter et mord på et åsted. De er genuine, ekte og uhyggelige. Ja, Battaglias fotografier kan virkelig kalles krigsfotografier.

Hun begynte å arbeide som journalist i L’Ora – dagsavisen i Palermo – i 1969; da var det mer enn tusen drepte hvert år. Og av og til også fem, sju mord per dag. Det er det Sicilia hvor Luciano Leggio, mangeårig leder for Cosa Nostra, etter endelig å ha blitt arrestert, kommer inn i rettssalen med hodet høyt hevet. Han snur opp ned på rollene og får politimennene bak seg til å se ut som de lovløse.

«Om de ikke skyter politikere, er det fordi de ikke behøver det lenger.» Letizia Battaglia

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

- Advertisement -
- Advertisement -
Francesca Borri
Borri er krigskorrespondent og skriver jevnlig for Ny Tid.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte

EnglishJapaneseNorwegianSpanish