BATTAGLIAS KJENTE PORTRETT AV ROSARIA SCHIFANI.

Mafiaen – en del av staten


LETIZIA BATTAGLIA: Hun har aldri presentert seg selv som Italias «mafiafotograf». Battaglia tok bilder av Palermo, sier hun i filmen – en by der mafiaen er en del av dagliglivet.

Borri er krigskorrespondent og skriver jevnlig for Ny Tid.
Email: francescaborri@gmail.com
Publisert: 2019-03-04
Shooting the Mafia

Kim Longinotto (USA)

Letizia Battaglia sa en gang: «Jeg er et menneske, ikke fotograf. Jeg er et menneske som tar bilder.»

Og likevel, for Italia er Battaglia – født i 1935 – ikke bare fotograf; hun er fotografen; hun er Italias mafiafotograf. I Italias nasjonale arkiver finnes det få fotografier som hennes. Det er ikke vanlige fotografier, lik dem som er tatt av journalister eller fotografer etter et mord på et åsted. De er genuine, ekte og uhyggelige. Ja, Battaglias fotografier kan virkelig kalles krigsfotografier.

Hun begynte å arbeide som journalist i L’Ora – dagsavisen i Palermo – i 1969; da var det mer enn tusen drepte hvert år. Og av og til også fem, sju mord per dag. Det er det Sicilia hvor Luciano Leggio, mangeårig leder for Cosa Nostra, etter endelig å ha blitt arrestert, kommer inn i rettssalen med hodet høyt hevet. Han snur opp ned på rollene og får politimennene bak seg til å se ut som de lovløse.

«Om de ikke skyter politikere, er det fordi de ikke behøver det lenger.» Letizia Battaglia

Letizia Battaglia

Det er det Sicilia hvor Battaglia setter opp en utstilling i gatene i Corleone, mafiaens hjerte, gater som minner om Libanon, og brått er hun alene, mens alle forbipasserende ser en annen vei i frykt.

År etter år i en skyttergrav: 20 år går fram til 1992, da dommer Giovanni Falcone, som ledet kampen mot den sicilianske mafiaen, blir drept. Datidens journalister, som i motsetning til sine kolleger i L’Ora pleide å skrive fra Roma heller enn fra Palermo, hevdet at det hele var arrangert. At Falcone overdrev sine påstander om mafiaen for å bli en helt.

Abonnement kr 195/kvartal

Dommer Paolo Borsellino, som Falcone samarbeidet med for å bekjempe mafiaen, er allerede på sykehuset da Falcone ankommer på en båre, døende, og sier helt enkelt til journalistene: «Dagens møte med ham er bare utsatt.» Borsellino ble drept to måneder senere.

I dag ser det ut som en annen verden når vi ser Shooting the Mafia av Kim Longinotto med alle de gamle bildene, de gamle opptakene.

Den italienske mafiaens ulike ansikter

Men Battaglia har aldri presentert seg som mafiafotograf. For hun har ikke tatt bilder av …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)