King. Photo: Stephen Somerstein

Jeg må bryte tausheten!


I Riverside-kirken i New York holdt borgerrettsforkjemperen Martin Luther King denne talen 4. april for 50 år siden, der han tok klart avstand fra Vietnamkrigen. Talen var rettet mot amerikanerne selv, og førte til at han mistet FBI-vaktholdet han hadde fått etter mange drapstrusler. På dagen ett år senere ble han skutt og drept. Talen, oversatt av John Y. Jones, er her sterkt forkortet. 

Email: abdgun@gmail.com
Publisert: 2017-03-16

Da jeg gikk blant de desperate, avviste og sinte unge mennene i gettoene, svarte de med rette: Hva med Vietnam? Da forsto jeg at jeg aldri igjen kunne snakke mot volden til de undertrykte i gettoene uten først å ha talt klart til den største voldsutøveren i verden i dag – nemlig min egen regjering. For disse guttenes skyld, for denne regjeringens skyld, og for de hundretusener som skjelver under vår vold, kan jeg ikke lenger være taus.

Når jeg tenker på galskapen i Vietnam og prøver å forstå og svare med omsorg, går tankene mine alltid til folket på denne halvøya. Jeg snakker ikke om soldatene, ikke om ideologiene til Frigjøringsfronten eller juntaen i Saigon, men ganske enkelt om det folket som har levd under krigens forbannelse i snart tre sammenhengende tiår. Jeg tenker på dem også fordi det er klart for meg at det ikke vil bli noen løsning på denne krigen før det blir gjort forsøk på å kjenne dem og lytte til deres kvalte skrik.

De må jo se på …


Kjære leser. Du må være abonnent (69kr/mnd) for å lese flere artikler i dag. Kom evt. tilbake i morgen, eller logg inn om du har abonnement.


Close
Logg inn


Abonnement kr 195 kvartal