Lykken er å være kjønnsløs


UTSTILLING: Kunstneren Rona Yefman utforsker kjønnsfrihet i den transformative utstillingen The Strongest Girl in the World i Oslo Kunstforening.

Ciftci er journalist og skuespiller.
Email: info@ciftcipinar.com
Publisert: 2019-07-01

The Strongest Girl in the World
Kunstner: Rona Yefman
Oslo Kunstforening
24. mai – 6. oktober 2019

Den israelske kunstneren Rona Yefman (f. 1972) presenterer to ikoniske serier som utforsker temaet identitet i The Strongest Girl in the World på Oslo kunstforening: «Let it Bleed» (1996–2010) med broren og kunstneren Gil Yefman (f. 1979) og «Pippi L. – The Strongest Girl in the World!» (2006–2009) med den danske lyd- og performancekunstneren Tanja Schlander (f. 1974). Seriene er opprinnelig enkeltstående, men her henger de sammen. Utstillingen inneholder fotografier, videoer og installasjoner fra et årelangt samarbeid der de har formgitt en radikal karakter som leker med grensene mellom virkelighet og fiksjon.

Transseksualitet

Utstillingen strekker seg over tre rom og har en transformativ oppbygning som jeg opplever som en metamorfose. Det første og andre rommet inneholder verk fra serien «Let it Bleed», der Yefman dokumenterer broren Gil i perioden 1996–2010; hans transformasjon fra mann til kvinne, og senere hennes transformasjon til et liv uten kjønnsdefinisjoner i «Pippi L. – The Strongest Girl in the World!».

Søskenparet Yefman er oppvokst i konfliktsonen Israel på 90-tallet og isolerer søskenparet Yefman seg i sin selvskapte drømmeverden, som minner om Jean Cocteaus (1889–1963) berømte roman Les Enfants Terribles (1929), om den kjærlige og giftige søskenduoen Elisabeth og Paul.

«Let it Bleed» oppleves som intim, leken, naiv, varm, mørk og sår på samme tid. Den minner meg om et nært søskenpar som leker med å kle seg ut når de er alene hjemme, men her med en sårhet i bunnen. Rona og Gil utforsker kjønnsfrihet, et liv utenfor normene og hva det vil si å være født i feil kropp.

Abonnement halvår kr 450

De driver en …Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?

Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)