Bestill sommerutgaven her

Lydighet i en koronatid

Disobey! A Philosophy of Resistance
Forfatter: Frédéric Gros
Forlag: Verso (Storbritannia)
FILOSOFI:  Hvorfor, hvor, når og hvor lenge er vi lydige?

Den nye engelske utgaven av Désobéir (2017) av den franske filosofen Frédéric Gros (f. 1965) ble publisert rett før verden innførte massive koronarestriksjoner. Den globale politiske situasjonen har forandret seg betydelig siden Disobey! først ble publisert på fransk, men vekker likevel noen relevante spørsmål når det kommer til politisk lydighet og ulydighet.

Gros er filosofiprofessor ved universitetet i Paris-XII og institutt for politiske studier (Sciences-Po). Han har skrevet bøker om psykiatri, juss og krig, i tillegg til å skrive den bestselgende boken Philosophy of Walking (2009).

Tittelen på denne boken virker provoserende, for hvor mange vil være politisk ulydige mot koronarestriksjonene? Er det ikke nå vi må være lydige, siden det handler om liv og død? Men også derfor er boken interessant å lese – for hva mener egentlig Gros med å være ulydig?

Skattemyndighetene, hæren og kirken

Boken handler først og fremst om fristelsen til å være politisk lydig. Den er et dypdykk i hvor ulydigheten begynte, og hvor ønsket om å adlyde kommer fra, helt til Sokrates sin tid: Hvorfor, hvor, når og hvor lenge er vi lydige?

Gros henviser til Immanuel Kant når han skriver at filosofi alltid ender i ulydighet. Han mener at å tenke er provoserende, siden det har som hensikt å løsne . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Pinar Ciftci
Ciftci er journalist og skuespiller.

Du vil kanskje også likeRELATERT

Mest leste

Jeg var helt ute av verden

Essay: Forfatteren Hanne Ramsdal forteller her hva det vil si å bli satt ut av spill – og komme tilbake igjen. En hjernerystelse fører blant annet til at hjernen ikke klarer å dempe inntrykk og følelser.

Når man i stillhet vil disiplinere forskningen

PRIO: Mange som reiser spørsmål om legitimiteten til USAs kriger, synes å bli presset ut fra forsknings- og mediainstitusjoner. Et eksempel er her Institutt for fredsforskning (PRIO), som har hatt forskere som historisk sett har vært kritiske til enhver angrepskrig – som neppe har tilhørt atomvåpnenes nære venner.

Er Spania en terrorstat?

SPANIA: Landet får skarp kritikk internasjonalt for politiets og sivilgardens utstrakte bruk av tortur som aldri straffeforfølges. Regimeopprørere fengsles for bagateller. Europeiske anklager og innvendinger ignoreres.

Er det noen grunn til å juble over koronavaksinen?

COVID-19: Fra offentlig hold ytres det ingen reell skepsis til koronavaksinen – man anbefaler vaksinering, og folket er positive til vaksinen. Men er omfavnelsen av vaksinen basert på en informert beslutning eller et blindt håp om en normal hverdag?

De militære sjefene ville utslette Sovjet og Kina, men Kennedy sto i veien

Militært: Vi tar for oss amerikansk strategisk militærtenkning (SAC) fra 1950 til i dag. Kommer den økonomiske krigen å bli supplert ved en biologisk krig?

Hjemlengsel

Bjørneboe: Jens Bjørneboes eldste datter reflekterer i dette essayet over en mindre kjent psykologisk side ved sin far.

Arrestert og satt på glattcelle for Y-blokka

Y-BLOKKA: Fem demonstranter ble ført vekk i går, blant dem Ellen de Vibe, tidligere direktør i Oslos plan- og bygningsetat. Samtidig havnet Y-interiøret i containere.

En tilgitt, lutret og salvet korgutt

Tangen: Finansnæringen tar kontroll over norsk offentlighet.

Michael Moores nye film: Kritisk til alternativ energi

MiljøFor mange er grønne energiløsninger bare en ny måte å tjene penger på, hevder regissør Jeff Gibbs.

Pandemien vil skape en ny verdensorden

Mike Davis: Ifølge aktivisten og historikeren Mike Davis ligger det i ville reservoarer, som blant flaggermus, opptil 400 typer koronavirus som bare venter på å smitte over til andre dyr og mennesker.

Sjamanen og den norske ingeniøren

SAMHOLD: Forventningen om et paradis fritt for moderne framskritt ble til fortellingen om det motsatte, men mest av alt handler Newtopia om to svært ulike menn som støtter og hjelper hverandre når livet er som mest brutalt.

Hudløs eksponering

Anoreksi: Ublu bruker Lene Marie Fossen sitt eget forpinte legeme som lerret for sorg, smerte og lengsel i sine serier av selvportretter – aktuelle både i dokumentarfilmen Selvportrett og i utstillingen Gatekeeper.