Lovløse tilstander

Havets kjeltringer får god hjelp til både lossing av fisk og ekstra drivstoff på Reykjanesryggen.

Ny Tid
[piratfiske] Nå kan islandsk kystvakt dokumentere at pirattråleren «Carmen lastet fisk over i frysebåten «Polestar». Tråleren er registrert i Georgia og frysebåten i Panama. Frysebåten «Polestar» ble umiddelbart ført inn på svartelisten til den nordøstatlantiske fiskerikommisjonens (NEAFC) svarteliste. Det betyr at den nå er uønsket i alle NEAFC-havnene. Skulle man tro.

Men Greenpeace kan vise til at to av verstingene i piratflåten så sent som i april i år fikk hjelp i havner de ifølge myndighetene ikke har tilgang til.

Den 11. april var «Rosita» i Fredrikstad og tok om bord utstyr som kom fra Tyskland, og i dagene 2. til 4. april lå «Dolphin» i den færøyske hovedstaten Tórshavn og mottok forsyninger.

– Dette viser at det er tre land som burde reagert og avvist to trålere som har stått på svartelistene i årevis. Det er skandaløst at land som Norge ikke har et system som sikrer at slike brudd på internasjonale forpliktelser stoppes, sier Truls Gulowsen i Greenpeace.

– Svartelistingen til NEAFC er tydelig, og når en kan dokumentere at en tråler med lovlig lisens forsyner piratflåten vil denne umiddelbart bli svartelistet. Det er nulltoleranse på kontakt med piratflåten, påpeker Kjartan Hoydal, som leder NEAFC-sekretariatet i London.

Men pirattrålerne får ikke bare hjelp til å bli kvitt den ulovlige fisken, de forsynes også med drivstoff. Kaptein på den færøyske tråleren «Enniberg», Sonny Johannessen, kan blant annet fortelle om oljebåter som først sa de ikke kunne hjelpe til med drivstoff til båten «Enniberg», men som fremdeles lå på feltet og forsynte andre båter med olje, en uke senere.

­- Mitt inntrykk er at lovlige trålere kjøper inn nok olje til at de kan pumpe over olje i pirattrålerne, sier Johannessen. Og legger til at det de ser på feltet tyder på at svartelistingen ikke fungerer.

Informasjonsansvarlig for den islandske kystvakten, Dagmar Sigurðardóttir, opplyser at Island gjør det de kan for å avsløre det som skjer på Reykjanesryggen, og NEAFC ble umiddelbart orientert om hendelsen med «Polestar» og «Carmen».

Kommentarer
DEL