Bestill høstutgaven her

Løsninger uten stråling valgt bort

Målerne skulle bli «portalen» inn i kundens smarthus-hjem. Nye tjenester – fra bredbånd til byggforvaltning – skulle leveres og gi nettselskapene nye, store inntekter. Men luften gikk ut av planene. 

Igjen står EU-visjonen om SmartNett: et samordnet strømnett der strømprisen styres av etterspørselen og gjør det lettere å få inn nye kraftkilder – solceller, vindkraft – og nye store forbrukere, som el-biler. Til det trengtes nye målere med timesrapportering og mulighet for å slås av/på, og en kraftbørs med sentralisert samordning (Elhub).

Nettselskapene valgte trådløst. Nettselskapene sitter med ansvaret for målernes kommunikasjonsteknologi. Flere hadde prøvd å bruke strømnettet (PLC), men det ble nå valgt bort. I stedet ble det trådløst – lokale nettverk som installerer seg selv, samler måleravlesningene gruppevis og sender dem til nettselskapet via mobildata. Målerprodusentenes alternativ med kabling mellom målerne ble for dyr og tidkrevende.

Folkeopplysningsprosjekt. For mange strøm- kunder er AMS-prosjektet blitt et folkeopplysningsprosjekt: Flere enn noen gang leser om helsevirkninger av mikrobølget stråling fra smartmålere, mobiler og WiFi. Historier fortelles om installatøren som sa opp jobben «for den skiten vil jeg ikke utsettes for!», om han som jobber fulltid med å fjerne kommunikasjonskort hos kunder som har fått fritak av helsegrunner, og om han som «selvsagt» har fjernet det hos egen familie.

Det kommer rapporter om folk som – ut av det blå, og uten at de på forhånd hadde de minste tanker om slikt – får vesentlige helseplager straks målerne kommer i hus. En del utvikler overfølsomhet som holder seg etter at målernes radiodel er fjernet. Konsekvensene blir store for livene deres – se https://einarflydal.com/smartmaler-historier/.

Se også: Smartmålerne – en forsmak på «tingenes internett»

Einar Flydal
Flydal er pensjonist med bakgrunn som forsker og seniorrådgiver i Telenor-konsernet og universitetslektor ved NTNU.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisement -spot_img

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte