Logiske bomber i viktige systemer


Med oppdagelsen av Stuxnet fikk vi vite at digitale våpen brukes for å nå politiske mål. Ny Tid har snakket med forfatter Kim Zetter om hvor sårbare dagens digitale styringssystemer er.

Aarseth er statsviter, og fast journalist i Ny Tid.
Email: tori.aarseth@gmail.com
Publisert: 14. juli 2016

«Jeg tviler ikke på at det sitter logiske bomber plantet i forskjellige systemer, for eksempel i kritisk infrastruktur. Logiske bomber sitter gjemt i et system og er designet for å implodere under bestemte forutsetninger en gang i fremtiden,» sier Zetter til Ny Tid. «Denne typen angrep, hvis de er gjort av en stat, vil antakeligvis skje i forbindelse med en krig eller geopolitisk konflikt, men man kan også få se slike angrep fra terroristgrupperinger, og da kan de ramme mer tilfeldig».

Zetter har dekket cybersikkerhet siden 1999, men var i utgangspunktet ikke så interessert i datamaskinenes verden. «Jeg ble dratt inn i det da jeg tok en midlertidig jobb hos PC World. Jeg …

Kjære leser. Du må være abonnent (69kr/mnd) for å lese flere artikler i dag. Kom evt. tilbake i morgen, eller logg inn under om du har abonnement.

Innlogging

Abonnement kr 195 kvartal