Logiske bomber i viktige systemer

Med oppdagelsen av Stuxnet fikk vi vite at digitale våpen brukes for å nå politiske mål. Ny Tid har snakket med forfatter Kim Zetter om hvor sårbare dagens digitale styringssystemer er.

Tori Aarseth
Aarseth er statsviter, og fast journalist i Ny Tid.

«Jeg tviler ikke på at det sitter logiske bomber plantet i forskjellige systemer, for eksempel i kritisk infrastruktur. Logiske bomber sitter gjemt i et system og er designet for å implodere under bestemte forutsetninger en gang i fremtiden,» sier Zetter til Ny Tid. «Denne typen angrep, hvis de er gjort av en stat, vil antakeligvis skje i forbindelse med en krig eller geopolitisk konflikt, men man kan også få se slike angrep fra terroristgrupperinger, og da kan de ramme mer tilfeldig».

Zetter har dekket cybersikkerhet siden 1999, men var i utgangspunktet ikke så interessert i datamaskinenes verden. «Jeg ble dratt inn i det da jeg tok en midlertidig jobb hos PC World. Jeg dro på min første hackerkonferanse, DefCon i Las Vegas, og ble fascinert av miljøet og av den hemmelig skyggeverdenen hvor folk jobber med å hacke seg inn på systemer. Jeg oppdaget at selv om jeg ikke liker datamaskiner og teknologi per se, så er de politiske spørsmålene rundt dette veldig spennende,» sier Zetter, som siden den gang har tilegnet seg enorm kunnskap og nå regnes som en av verdens fremste eksperter på feltet.

En av de mest foruroligende avsløringene i Zetters bok Countdown to Zero Day, er hvor dårlig sikkerheten rundt industrielle kontrollsystemer er. Disse kontrollerer blant annet strømnett, industri, trafikksignaler og renseanlegg for vann. Det sier seg selv at konsekvensene kan bli store dersom disse blir utsatt for sabotasje. Zetter forteller om hvordan kontrollsystemene i utgangspunktet ble designet uten tanke på sikkerhet, og hvordan industrien har vært motvillig til å investere for å bygge opp nye, sikre versjoner. Bordet fanger, for disse systemene har en mye lengre forventet levetid enn en personlig laptop.

Du har nå lest 4 frie artikler denne måned.

Logg inn (krever online abonnement, 69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.