LO fryktet et angrep

Før Ingunn Yssens oppsigelse havnet i VG, fryktet LO-ledelsen angrep fra fiendtlige nettverk.
Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 25.01.2007
[mediestorm] Mandag 8. januar, flere dager før Ingunn Yssen gikk ut i VG, sendte Yssens advokat Ingeborg Moen Borgerud på vegne av sin klient den formelle oppsigelsen til LO. Der meddeler hun kort at Yssen sier opp jobben i LO og sier fra seg den tildelte plassen på Forsvarets Høgskole denne våren. Vedlagt var også en legeerklæring for Yssens fravær i høst.

Advokat Borgerud skriver i oppsigelsen at Yssen om noen dager vil sende et eget brev med begrunnelsen for sin oppsigelse. Det ble som kjent også sendt til VG, som slo saken stort opp torsdag 11. januar. Etter det Ny tid kjenner til, var LO-ledelsen var totalt uforberedt på det store oppslaget og mediestormen som fulgte og fryktet at det var underveis et planlagt og organisert angrep fra «et fiendtlig nettverk» rundt advokat Borgerud.

Da de tidligere statssekretærene Berit Reiss-Andersen og Øystein Mæland sto fram kort tid etter i et koordinert utspill i VG og Dagens Næringsliv, bekreftet dette mistankene i LOs korridorer. Begge har sagt i media at de ikke har vært i «direkte kontakt» med Yssen om utspillet.

Korrespondansen mellom advokat Borgerud og LO startet i november, etter at Ingunn Yssen hadde vært sykemeldt siden sommerfesten 17. august, på et tidspunkt hvor forholdet mellom Valla og Yssen beskrives som godt. De hadde da jobbet sammen i hver sin etasje i Folkets Hus i til sammen 14 måneder, oppstykket av Yssens fødselspermisjon og Vallas sykemelding for brukket rygg. Det er først i brevet fra Borgerud sist høst at LO får vite at Yssen føler seg trakassert av LO-lederen. Hvordan havner så korrespondansen mellom LOs og Yssens advokat i VG?

– Det har vi ingen kommentar til, svarer informasjonssjef Jenny Ann Hammerø i LO.

Ingeborg Moen Borgerud er partner i selskapet Arntzen de Besche, et av Norges ledende advokatfirmaer innen forretningsjus, skatterett og arbeidsrett. Tidligere har hun blant annet vært jurist i LOs juridiske avdeling. Hun ledet også Arbeidslivslovutvalget, som LO trakk seg ut av i oktober 2003 i protest. Hun er en av landets fremste eksperter på arbeidsrett. I 1996 var Borgerud statssekretær i Justisdepartementet, der hennes arvtager var Berit Reiss-Andersen og knapt syv måneder senere, Yssen. Reiss-Andersen og Borgerud er bekjente fra flere forhold, blant annet i styret for Domstolsadministrasjonen fram til 2005. Brevet som ble offentliggjort i VG onsdag fantes kun i ett eksemplar: Hos Ingunn Yssens advokat Ingeborg Moen Borgerud. Borgerud har ikke vært tilgjengelig for kommentar.

– En regissert kampanje

Professor i journalistikk Sigurd Allern mener at mediene, VG spesielt, har drevet ukritisk heksejakt og til dels regissert kampanje.

– Da VG slo opp Ingunn Yssens oppsigelse, var det godt regissert i felleskap mellom Yssen og VG. Andre medier burde forholdt seg mye mer kritisk til den tolkningsrammen («stakkars Yssen, slemme Valla») som VG la opp til. At så mange løper så mye i flokk, er oppsiktsvekkende, sier Allern.

Han mener også at utspillet fra de tidligere statssekretærene Berit Reiss-Andersen og Øystein Mæland – som kom samtidig i Dagens Næringsliv og VG – var koordinert. I Dagsnytt 18 denne uka opplyser VGs sjefredaktør Bernt Olufsen at avisens dekning er forberedt gjennom flere måneder:

– Dette var ikke en sak Ingunn Yssen kom med til VG den dagen. Vi har jobbet med denne saken gjennom måneder, men først da Yssen kom med oppsigelsen kunne vi beskrive den med åpne kilder, sa Olufsen.

Kommentarer