Livsgleden er ikke helt død på Gaza

Gazas innbyggere er blitt en seig befolkning. Musikk, filmer og yrende folkeliv på sandstrendene preger livet, midt i fattigdom og vold. 

Ahmad al-Kabariti
Email: hiahmad600@yahoo.com
Publisert: 16.06.2016

Gaza forbindes ofte med kriser. Og kriser er noe denne kystenklaven, klemt inne mellom Israel og Egypt, har kjent på i årtier. Et raskt søk på nettet resulterer ikke i annet enn historier om kampen for tilværelsen og en fungerende hverdag i et hardt prøvet konfliktområde.

Historier om fattigdom, krig og nød dominerer også når Gaza-stripen, som er hjemmet til nesten 1,85 millioner palestinere og ett av de tettest befolkede områdene i verden, nevnes i sosiale medier.

MIDEAST PALESTINIANS ISRAEL
Alle foto: Av Alkabariti

For de som kjenner byen, er historien annerledes. Den palestinske romanforfatteren Ghassan Kanafani oppsummerte situasjonen godt da han skrev at «alle i denne byen har en rolle å spille».

Denne smale landstripen er smykket med sandstrender og kjærtegnet av det blå Middelhavets sørligste del. Den byr også på et mindre flatterende syn som er mer kjent: haugevis av grå betongbygninger og trange, varme smug.

Men når sommerheten trykker som verst, setter horder av Gazas innbyggere kursen mot stranden for å få et svalt avbrekk fra varmen og dagliglivets press. Da myldrer det av salgsboder og gateselgere som byr på alt fra iskrem og slush med sitronsmak til grillede maiskolber og søtpoteter.

Langs stranden finnes det rekker av kafeer og restauranter som starter dagen med å spille sangene til Fairouz, en velkjent libanesisk sanger.

Palestinians enjoy a day at the beach in Gaza city following a truce between Israel and Hamas.Sommeren bringer også livet tilbake til resten av byen. En spasertur i sentrum preges av duften av grillet kebab blandet med den krydrete aromaen av nyfritert falafel servert med grønn salat og Gazas sterke chilipasta. Tilbake ved strandkanten er det også fullt sesongkjør i bryllupslokalene, der musikken til verdenskjente artister går over høytalerne. Rai-kongen Cheb Khaleds «C’est la vie», indiske Shah Ruk Khan og Britney Spears er alle med på å gjøre gatene feststemte, særlig når bryllupsopptogene som består av rekker av blomsterdekorerte biler spiller høy musikk og tuter i takt med musikken.

I den nordvestre enden av Gaza by, vendt mot stranden, ligger flyktningleiren Shati, som huser nesten 100 000 palestinske flyktninger. Der har en gruppe unge kunstnere startet et prosjekt for å gjøre noe med de triste, grå veggene i leiren. Flyktningene som bor her, er de som ble tvunget vekk fra hjemmene sine i Jaffa og andre kystbyer da staten Israel ble opprettet i 1948, og etterkommerne deres.

En historie av ødeleggelser. Kunstnerne har malt de grå veggene, og pyntet med potteblomster som gir assosiasjoner til blomsterfestivalen i den spanske byen Córdoba. «Denne utsmykkingen gir en kime av håp til en generasjon unge som aldri har opplevd fred og trygghet. Det eneste de har erfart, er vold og krig,» sier en av kunstnerne, Mahmoud Qannan, til Ny Tid.

… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer