Livets søte side


Lyubov – Love in Russian er en lyrisk reise inn i den russiske sjel.

Holdsworth er forfatter, journalist og filmskaper.
Email: holdsworth.nick@gmail.com
Publisert: 2018-01-03
LYUBOV – Love in Russian

Staffan Julen (Sverige/Hviterussland)

Den hviterussiske forfatteren og nobelprisvinneren Svetlana Aleksijevitsj har intervjuet over 200 vanlige russere om hva kjærlighet betyr for dem. Hun har spurt om hvordan de har opplevd kjærligheten, hvor flyktig den er, tapet av den, dybden den har, fortvilelsen den fører med seg. Hun snakker om dette med et lite utvalg av dem hun har intervjuet, mens Staffan Julens diskré regi og kamera registrerer arbeidet til en skribent som forsker på boken hennes. Aleksijevitsj’ subjekter er for det meste(men ikke alle) eldre mennesker hvis erfaringer med kjærligheten skriver seg fra tiden både før og etter Sovjetunionens sammenbrudd.

Livets sødme. Hun begynner og slutter med Volodja, en kunstner som bor i en typisk provinsby eller fjern forstad (kanskje til Minsk, Aleksijevitsj’ hjemby, selv om det aldri nevnes eksplisitt), der by og land går over i hverandre i et bølgende mønster av prefabrikkerte høyhus og romantisk rufsete tømmerhytter. Volodja er en følsom sjel som traff sitt livs kjærlighet da han var 25 og hun 20. For ham var kjærligheten altoppslukende, men hans hengivenhet og dype følelser ble dessverre ikke gjengjeldt av kvinnen han hadde forelsket seg i. Men dette sparer Aleksijevitsj til senere. I stedet dras seeren inn i filmen med gåtefulle bilder av en ubestemmelig leilighetsblokk og Volodjas voice-over som forteller om hvordan et usett (helt til filmens siste bilderammer) menneskelig nærvær hele tiden betrakter ham og venter på ham… Jeg vil nødig røpe for mye, så det får være nok å si at selv om den kaotiske kjærligheten som han nøt og holdt ut med en kvinne ikke varte, oppsto det noe fra det forholdet som krevde en større kjærlighet og et livslangt offer som tar pusten fra en. Selv om bare tre av Aleksijevitsj’ subjekter er yngre enn godt og vel 50 (de fleste er 60 eller eldre, uten at seeren blir gjort tydelig oppmerksom på det), oppleves ikke Lyubov som ubalansert. De unge tar ofte kjærligheten for gitt, eller har ennå ikke utviklet tilstrekkelig selvinnsikt til å verdsette hva kjærligheten egentlig betyr, selv om et ungt, beundringsverdig par – Zjénja, som er snekker, og Julia, som er veterinær – med to små barn, gir klart uttrykk for hva kjærlighet betyr for dem: «Vi setter oss ned, så drømmer vi sammen, og det er nok til å føle seg vel,» sier Julia. Zjénja legger til at kjærligheten er som en sukkerskål der en legger til små, søte sukkerkrystaller gjennom livet. …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Abonnement kr 195/kvartal

Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)