OVERGREP: Med betydelig slagkraft løfter dokumentarfilmen Alt det jeg er fram historien til et av barna i den norske overgrepsstatistikken.

Huser er fast filmkritiker i Ny Tid.
Email: alekshuser@gmail.com
Publisert: 2020-03-03
Alt det jeg er

Tone Grøttjord-Glenne (Norge )

I fjor publiserte Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress en rapport om ungdoms erfaringer med vold og overgrep i oppveksten, basert på et spørreskjema besvart av 9244 elever i alderen 12 til 16 år. Her rapporterte totalt 6 prosent – og 8 prosent av jentene – at de hadde opplevd en form for seksuelt overgrep fra en voksen minst én gang i oppveksten. 4 prosent av de spurte hadde opplevd dette i løpet av det siste året. Videre heter det i rapporten at «kun 1 av 5 av ungdom utsatt for vold og overgrep forteller at de har vært i kontakt med hjelpeapparatet i forbindelse med erfaringer med vold og/eller overgrep».

Traumer og utrygghet

Kinodokumentaren Alt det jeg er forteller om Emilie, som ble utsatt for seksuelle overgrep fra stefaren fra hun var 6 til hun var 12 år gammel. Hun varslet da selv om hendelsene, og fikk nytt bosted gjennom barnevernet. I filmen møter vi henne som 18-åring, idet hun skal flytte tilbake til moren og søsknene. Hennes fortsatt små halvsøsken kjenner ikke til bakgrunnen for at Emilie ikke har bodd sammen med dem i denne tiden.

I løpet av de rundt to årene filmen følger henne, slippes den tidligere stefaren ut etter fengselsstraffen han har sonet for overgrepene – med alt det innebærer av fornyet utrygghet for den sårbare unge hovedpersonen. «Det virker som om han får det lettere enn meg», sier Emilie, som også vitner i en erstatningssak mot ham.

«DET VIRKER SOM OM HAN FÅR DET LETTERE ENN MEG.» EMILIE

Selv om konsekvensene av handlingene hans hviler tungt over hele filmen, vises den straffedømte overgriperen aldri tydelig i bildet og nevnes heller aldri ved navn. Først og fremst handler Alt det jeg er om Emilies streben etter å leve et normalt liv, til tross for en smertefull og traumatisk bagasje.

Abonnement kr 195/kvartal

Ønske om åpenhet. Dette er ikke nødvendigvis en historie om et system som ikke ser henne. Dokumentaren skildrer et hjelpeapparat som forsøker å få Emilie ut i arbeidslivet, med forståelse for at dette er en langsiktig prosess. Men utfordringene er mange, og systemet har også sine begrensninger.

I Emilies oppvekst var det imidlertid ingen som så hva som …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)