Abonnement 790/år eller 190/kvartal

Litteraturen om narsissisme har eksplodert

Die Qualen des Narzissmus, Ich! Die Kraft des Narzissmus
Forfatter: Isolde Charim, Mitja Back
Forlag: Paul Zsolnay Verlag, Kösel-Verlag (Østerrike,Tyskland)
ESSAY / I 2021 kom det 1000 publikasjoner om narsissisme. Narsissismen beskriver en ny samfunnsmessig normalitet. Denne ‘selvrealiseringsideologien’ har nå endt opp i egoisme og nyliberalisme. Men hva kan redegjøre for ulike grader av narsissisme – er det medfødte karakteregenskaper, sosialisering eller kulturbakgrunn?

Narsissisme bryter frem som en kulturdiagnose på 1970-tallet. Fra psykoanalytiske narsissismeteoretikere som Heinz Kohut og Otto Kernberg spredde diagnosen seg til kulturteoretikere som Richard Sennett og Christopher Lasch. Ungdomsopprøret og en streben etter «å finne seg sjæl» var åpenbart en impuls bak den nye individualismen. Selvrealiseringsideologien har nå endt opp i egoisme og nyliberalisme. Og samtidig føler individet seg hjelpeløst: Selvhjelpslitteraturen eksploderer. Likevel er opptattheten av subjektet eldre enn både Descartes og Montaigne: Michel Foucault har vist at «omsorgen for en selv» var . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement

Eivind Tjønneland
Eivind Tjønneland
Idehistoriker og forfatter. Fast kritiker i NY TID. (Tidligere professor i litteraturvitenskap ved Universitetet i Bergen.)

Relaterte artikler