Litt for mye kokkelimonke i Iran


Det skjer litt for mye underlig i Iran til at landet ikke skulle lure på verden noen flunkende nye atomvåpen. Det er i hvert fall hva amerikanerne påstår, og hva IAEA begynner å mistenke...

Forrige gang IAEA – International Atomic Energy Agency – var i den globale storpolitikkens ildlinje, var i forkant av krigen mot Irak. Den gang fant man ikke noenting; ga tydelig uttrykk for det og var dessuten særs skeptisk til noe de oppfattet som en amerikansk manipulering av virkeligheten.

Det ga FNs vaktbikkje for verdens atomære utvikling en viss troverdighet, for å si det slik. Så desto større grunn er det kanskje til å feste lit til to rapporter som peker i én, veldig klar retning: Iran er i ferd med å utvikle atomvåpen. Eller i hvert fall så driver de med veldig mye kokkelimonke der nede.

Nå sier ikke atomenergibyrået at Iran har onde hensikter med sitt atomprogram. Det vil si; de sier ikke rett ut at iranerne har til hensikt å lage en bombe. Men hver gang inspektører fra IAEA er i Iran, kommer de tilbake med flere spørsmål enn svar. Og nå vil byrået at Teheran skal svare på en rekke konkrete spørsmål som knytter an til prosedyrer og praksis som ikke har relevans for utviklingen av et sivilt atomprogram.

I slutten av juli og begynnelsen av august var et team av eksperter i Iran for å prøve å finne forklaringene. I midten av september legges det fram en endelig rapport som vil avgjøre IAEAs videre håndtering av saken; en formell advarsel til Iran, eller full behandling i sikkerhetsrådet.

- annonse -

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte