Bestill vårutgaven med varslerbilaget her

Liten mygg ryster stort apparat

Mens Brasil gjør seg klar til sommerens OL i Rio de Janeiro, preges særlig landets fattige av frykt for en sykdom man fortsatt har lite kunnskap om. «Hvis alle OL-midlene hadde vært brukt annerledes, ville det kanskje vært mindre mygg her i dag,» sier gravide Marcelle.

 

Screen Shot 2016-03-16 at 14.34.00
«Alle har hatt zikafeber – Adriana, nabojenta som bor rett over oss, fetteren min. Jeg er redd. Ikke så mye for min egen del, men på grunn av babyen jeg har i magen,» sier Marcelle da Costa Vasconcelos til Ny Tid. I månedsskiftet april–mai venter hun sitt fjerde barn, en liten jente som skal hete Luisa.
«Jeg smører meg med myggmiddel hele tiden, sover under myggnett med ungene og forsøker å bruke lyse klær, fordi de sier at det tiltrekker seg mindre mygg,» forteller hun.
Marcelle bor i Parque Proletario de Bancários på øya Ilha do Governador inne i Guanabara-bukta. Da Rio de Janeiro i 2009 ble tildelt sommer-OL, lovet lokale myndigheter at 80 prosent av vannet i den tungt forurensede bukta skulle renses, og at kommunene rundt bukta kunne vente seg store utbedringer i vann- og kloakkanlegg. I fjor innrømmet Rios guvernør at det var et løfte de ikke ville klare å innfri. Delstaten anslår nå med at de vil ta 15–20 år å sanere bukta. I mange av Rios slumområder renner kloakken rett ut i gater og smug, og det gir perfekte forhold for myggen aedes aegypti, som legger sine egg og klekker sine larver i stillestående vannpytter. OL-året 2016 er også et svært godt myggår.

Screen Shot 2016-03-16 at 14.33.17Farlig for gravide. Verdens Helseorganisasjon har slått alarm etter utbruddet av zikafeber i Brasil, og klassifiserer det som en global helsekrise. Samme mygg sprer også gulfeber og dengue-feber, og WHO frykter at fire millioner mennesker på det amerikanske kontinentet kan bli syke av viruset de neste månedene. Sykdommen er særlig farlig for gravide, fordi det ser ut til å være en sammenheng med viruset og forekomsten av mikrokefali, en redusert utvikling av hjernen til fostre. Den 10. mars meldte det norske Folkehelseinstituttet (FHI) om tre varslede tilfeller av zikafeber hos nordmenn som hadde oppholdt seg i zika-berørte land i Sør-Amerika. To av de rammede skal være gravide kvinner. FHI er blant dem som har advart mot å reise til disse områdene, og anmodet gravide om å utsette reiser til Brasil.
«Hvis OL-midlene hadde vært brukt annerledes, ville det kanskje vært mindre mygg her i dag,» sier Marcelle.
Noen kilometer unna sitter Michelle Paulo da Silva og lakker neglene til en kunde knallrøde. Hun har svetteperler i panna. Det er varmt å være høygravid i Brasil. «Her i neglsalongen er det masse mygg, særlig på ettermiddagen. Det er klart jeg er bekymret, men alt er bra med babyen min så langt,» sier 35-åringen, som er åtte måneder på vei. Lille Pedro er ventet i begynnelsen av april.
«De har satt i gang en hel masse ombygginger, veiarbeid og reformer i forbindelse med OL. Her på øya bygde de et idrettsanlegg for barna og kalte det OL-park, men den ligger rett ved siden av et myrområde der folk dumper søppel og hvor det selvfølgelig er masse mygg. Legen min sa at jeg måtte bruke myggmiddel og dekke meg til, men det er helt umulig i en by som Rio, hvor det har vært opp i mot 40 varmegrader de siste ukene,» sier Michelle.

Vet for lite.» Alt tyder heldigivs på at både Michelle og Marcelle vil ha velskapte barn i armene i løpet av noen uker. Den brasilianske fødselslegen Andrea Portugal jobber på sykehuset der de to babyene skal bli født. Hun har tatt imot to barn med mikrokefali på denne fødeavdelingen, og i begge tilfellene ble mor rammet av zika i første trimester i svangerskapet.
«Begge er alvorlige tilfeller av mikrokefali. For Brasil er situasjonen kritisk. Zikafeber har kommet for å bli, og sannheten er at vi vet veldig lite om denne sykdommen,» sier Andrea Portugal til Ny Tid.
På Senter for velferds- og arbeidslivsforskning ved Høgskolen i Oslo og Akershus leder forsker Einar Braathen et prosjekt om sammenhengen mellom store sportsarrangementer som VM og OL, og sosial mobilisering og medborgerskap. Han mener at Brasil har latt muligheten gå fra seg til å løfte samfunnet på en rekke områder.

I mange av Rios slumområder renner kloakken rett ut i gater og smug, og gir perfekte forhold for myggen aedes aegypti, som legger sine egg og klekker sine larver i stillestående vannpytter.

- annonse -

«Spørsmålet er om midlene burde ha vært brukt på andre ting som er viktigere – som på kloakkanlegg, på det å få bukt med myggen og rense opp i Guanabara-bukta. Dette var en del av den opprinnelige planen, men det har de gått bort ifra,» sier Braathen.
Hans kollega Celina Sørbøe driver feltarbeid i bydelen Rocinha i Rio dette året. I antologien Mega-event Cities: Urban Legacies of Global Sports Events fra 2015 argumenterer de to forskerne for at det er svært tette bånd mellom offentlige myndigheter og private interesser under disse store sportsarrangementene, og at det nærmest innføres unntakstilstand for å få gjennomført reformene private investorer ser behov for – selv om det hele kamufleres som reformer til samfunnets beste. Det samme skjedde også i forbindelse med VM i Sør-Afrika og OL i Beijing – men Rio utmerker seg, ifølge Braathen: Arrangørene her har satset enda tyngre med sine investeringenr i infrastruktur og arenaer enn tidligere vertsbyer.
Det ligger enorm prestisje i OL-prosjektet for de lokale myndighetene, og aedes aegypti-myggen har derfor skapt uro og frustrasjon. «Vann, kloakk og sanering står øverst på prioriteringslisten til folk i Rocinha. Politikerne ville i stedet gi dem gondolbane og gangbru tegnet av arkitektlegenden Oscar Niemeyer,» sier Celina Sørbøe.

Screen Shot 2016-03-16 at 14.34.10Truer også de rike. I mange av Rocinhas bratte trapper og trange smug må innbyggerne skritte over rennende kloakk. Søppel dumpes der det passer. Innlagt vann er en luksus, og alt dette er faktorer som bidrar til å gjøre bydelen full av vannansamlinger der mygglarvene stortrives.
Dette er er også grunnen til at Rocinha har den høyeste forekomsten av tuberkulose i delstaten. Forekomsten av dengue og zika er også høy.
«Dette handler om hvilken del av befolkningen som rammes. Dengue-feber har alltid tatt liv i Brasil, men det er de fattige som bor i de hardest rammede områdene – og selv om politikerne gir store løfter, blir de ikke innfridd. Investeringer i kloakk betaler seg ikke politisk. Det nye med zikaviruset er forsterskadene og at det truer rike, hvite OL-turister på vei til Brasil. Derfor får zika nå en helt annen oppmerksomhet enn sykdommene som vanligvis bare tar livet av de fattige,» sier Sørbøe.
Brasilianske myndigheter har nå erklært «krig» mot zikaviruset og mot myggen. Retorikken som brukes skal demonstrere effektivtet og kontroll. En mygg er ikke sterkere enn et helt land, heter det i tv-kampanjene, og både brannmenn og uniformerte soldater er satt i aksjon og går fra dør til dør for å informere.
«De bruker droner og soldater. Det blir et spill for media for å vise at de har kontroll. De anbefaler krisetiltak som å passe på at plantene ikke blir stående med vann i potta, for å dekke over tiår med manglende investeringer. VM og OL er, eller burde ha vært, en unik mulighet til å kickstarte urbaniseringsprosesser og få byene til å fungere, og Rio er beviset på at myndigehene har latt denne muligheten gå fra seg. Spredningen av zikaviruset øker fokuset på løftene som ble brutt – løfter om investeringer som ville ha kommet hele befolkningen til gode, ikke bare den rike eliten,» sier Sørbøe.

«Det nye med zikaviruset er forsterskadene og at det truer rike, hvite OL-turister på vei til Brasil. Derfor får zika nå en helt annen oppmerksomhet enn sykdommene som vanligvis bare tar livet av de fattige.»

Utsetter graviditeten. Det var først 18. februar i år at det ble obligatorisk å rapportere inn til føderale helsemyndigheter om zika-tilfeller rundt om i Brasil. Derfor er det stor usikkerhet rundt tallene, og myndighetene vet ikke hvor mange som har hatt zikafeber i landet. Til sammen 188 gravide har fått påvist zikafeber i delstaten Rio de Janeiro, der fødselslegen Andrea Portugal jobber. Disse vil nå få tett oppfølging under hele svangerskapet. Ifølge de ferskeste tallene fra Helsedepartementet i hovedstaden Brasilia er 4222 tilfeller av mikrokefali under utredning. Zikafeber er imidlertid bare én av flere mulige årsaker til misdannelsen. 81 prosent av tilfellene av mikrokefali – altså alvorlige misdannelser på hjernen til nyfødte – er registrert nordøst i Brasil.
I løpet av en gjennomsnittlig måned hjelper legen Andrea Portugal sju–åtte barn til verden. Hun har både sin egen privatpraksis og jobber i tillegg ved en kommunal fødeavdeling i sentrum av Rio og ved sykehuset Santa Casa Angra dos Reis, lenger sør i delstaten.
«På kontoret mitt har jeg ikke hatt noen tilfeller ennå, men det er ingen tvil om at folk er redde. Mange utsetter å bli gravide. Det er delstatene nordøst i landet som er hardest rammet av zika, og som også har flest tilfeller av mikrokefali. Vi vet ikke hvorfor, men det er også i denne delen av landet at sanitærforholdene er mest prekære, og forholdene for myggen mest idelle. Så langt er ikke middelklassen og samfunnets mer velstående rammet i samme grad. Det kan hende de er bedre informert – at de bruker mer myggspray, mer passende påkledning og at de holder seg unna områder som er hardest rammet,» sier Portugal.

Berettiget. Den norske NGO-en Casa da Noruega / Futuro Rio har de siste månedene delt ut myggspray og myggnett til Marcelle og over 50 andre gravide i slumområdet på Ilha do Governador. Jair Ferreira er en av lederne i Futuro Rio, og han har jobbet som fotballtrener for barn i bydelen i 18 år. I dag tilbyr organisasjonen også leksehjelp, gitarundervisning og datakurs til nærmere 500 barn og unge her.
«Myndighetenes løftebrudd har helt klart bidratt til å gi myggen så gode forhold. De som styrer kunne ha gjort mye mer. I informasjonskampanjene fokuserer de på hva vanlige folk kan gjøre for å unngå mygg i sine private hjem, men de gjør selv ingenting med kloakk og søppel,» sier han.
Adriana Clarindo da Silva hadde zikafeber i november i fjor. Hun synes ikke mediefokuset er overdrevet, verken i Brasil eller i utlandet. OL-turistene må vite hva de kommer til og ta sine forholdsregler.
«Jeg hadde vondt i hodet, vondt i magen, kastet opp og fikk utslett over hele kroppen. Det varte i tre måneder. Både tanten min og en venninne ble syke etter å ha vært på besøk her, og i dag smører jeg med myggmiddel hele tiden. Det florerer masse rykter – om at mikrokefali skyldes vaksiner som var gått ut på dato, at zika også kan gi hjerneskader hos små barn, at sykdommen er seksuell overførbar og så videre. Det er vanskelig å vite hva som er sant. Men jeg vet hvor ille det var, og mener frykten er berettiget,» sier Adriana.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Varsling / Regjeringen styrket ikke varslervernetRegjeringen fulgte ikke opp varslingsutvalgets forslag, verken om eget varslerombud eller egen varslingsnemnd.
Økonomi / Nordisk Socialisme – På vej mod en demokratisk økonomi (av Pelle Dragsted)Dragsted har en række forslag til hvordan lønmodtagere kan få en større del af «samfundskagen» – f.eks. ved at lukke dem ind i virksomhedernes direktionslokaler.
Fns sikkerhetsrÅd / Official Secrets (av Gavin Hood)Katharine Gun lekket informasjon om NSAs forespørsel til den britiske etterretningstjenesten GCHQ om å spionere på medlemmer av FNs sikkerhetsråd i forbindelse med den planlagte invasjonen av Irak.
3 bØger om Økologi / De Gule Veste har ordet, … (av Mads Christoffersen, …)Fra de Gule vester kom nye former for organisering innen produktions-, bolig- og forbrugsfunktioner. Og med «Degrowth», startende det med helt enkle aktioner som beskyttelse af vand, luft og jord. Og hvad med det lokale?
Samfunn / Colapso (av Carlos Taibo)Mye peker på at et definitivt sammenbrudd nærmer seg. For mange mennesker er kollapsen allerede et faktum.
Radikal chic / Postcapitalist Desire: The Final Lectures (av Mark Fisher (red.) introduksjon ved Matt Colquhoun)Skal venstresiden noen gang bli dominerende igjen, må den ifølge Mark Fisher omfavne begjærene som har vokst frem under kapitalismen, ikke bare avfeie dem. Venstresiden bør dyrke teknologi, automatisering, redusert arbeidsdag og populære estetiske uttrykk som mote.
Klima / 70/30 (av Phie Amb)Åbningsfilmen på Copenhagen DOX: de unge påvirkede politikkens klimavalg, men Ida Auken er filmens vigtigste omdrejningspunkt.
Thailand / Fighting for Virtue. Justice and Politics in Thailand (av Duncan McCargo)En magtfuld elite i Thailand – Myanmars naboland – har det seneste årti forsøgt at løse landets politiske problemer med domstolene, hvilket blot har forværret situationen. I en ny bog advarer Duncan McCargo mod «retsliggørelse».
Surrealistisk / The Seven Lives of Alejandro Jodorowsky (av Samlet og kuratert av Bernière og Nicolas Tellop)Jodorowsky er en mann full av kreativt overmot, grenseløs skapertrang og helt uten ønske eller evne til å gå på kompromiss med seg selv.
Journalistikk / «Stinkjournalistikk» mot varslereProfessor Gisle Selnes skriver at Harald Stanghelles kronikk i Aftenposten 23. februar 2020 «ser ut som en støtteerklæring, [men] ligger som en ramme rundt det forterpede angrepet på Assange». Han har rett. Men har Aftenposten alltid hatt dette forholdet til varslere, som for eksempel i tilfellet Edward Snowden?
Om Assange, tortur og straffNils Melzer, FNs spesialrapportør om tortur og annen grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling og straff, sier følgende om Assange:
Med ryggrad og etisk kompass intaktVARSLING Vi trenger en mediekultur og et samfunn bygget på etterrettelighet og sannhet. Det har vi ikke i dag.
- Advertisement -

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte