Liten mygg ryster stort apparat

Mens Brasil gjør seg klar til sommerens OL i Rio de Janeiro, preges særlig landets fattige av frykt for en sykdom man fortsatt har lite kunnskap om. «Hvis alle OL-midlene hadde vært brukt annerledes, ville det kanskje vært mindre mygg her i dag,» sier gravide Marcelle.

Avatar
Email: runareporter@gmail.com
Publisert: 17.03.2016

 

Screen Shot 2016-03-16 at 14.34.00
«Alle har hatt zikafeber – Adriana, nabojenta som bor rett over oss, fetteren min. Jeg er redd. Ikke så mye for min egen del, men på grunn av babyen jeg har i magen,» sier Marcelle da Costa Vasconcelos til Ny Tid. I månedsskiftet april–mai venter hun sitt fjerde barn, en liten jente som skal hete Luisa.
«Jeg smører meg med myggmiddel hele tiden, sover under myggnett med ungene og forsøker å bruke lyse klær, fordi de sier at det tiltrekker seg mindre mygg,» forteller hun.
Marcelle bor i Parque Proletario de Bancários på øya Ilha do Governador inne i Guanabara-bukta. Da Rio de Janeiro i 2009 ble tildelt sommer-OL, lovet lokale myndigheter at 80 prosent av vannet i den tungt forurensede bukta skulle renses, og at kommunene rundt bukta kunne vente seg store utbedringer i vann- og kloakkanlegg. I fjor innrømmet Rios guvernør at det var et løfte de ikke ville klare å innfri. Delstaten anslår nå med at de vil ta 15–20 år å sanere bukta. I mange av Rios slumområder renner kloakken rett ut i gater og smug, og det gir perfekte forhold for myggen aedes aegypti, som legger sine egg og klekker sine larver i stillestående vannpytter. OL-året 2016 er også et svært godt myggår.

Screen Shot 2016-03-16 at 14.33.17Farlig for gravide. Verdens Helseorganisasjon har slått alarm etter utbruddet av zikafeber i Brasil, og klassifiserer det som en global helsekrise. Samme mygg sprer også gulfeber og dengue-feber, og WHO frykter at fire millioner mennesker på det amerikanske kontinentet kan bli syke av viruset de neste månedene. Sykdommen er særlig farlig for gravide, fordi det ser ut til å være en sammenheng med viruset og forekomsten av mikrokefali, en redusert utvikling av hjernen til fostre. Den 10. mars meldte det norske Folkehelseinstituttet (FHI) om tre varslede tilfeller av zikafeber hos nordmenn som hadde oppholdt seg i zika-berørte land i Sør-Amerika. To av de rammede skal være gravide kvinner. FHI er blant dem som har advart mot å reise til disse områdene, og anmodet gravide om å utsette reiser til Brasil.
«Hvis OL-midlene hadde vært brukt annerledes, ville det kanskje vært mindre mygg her i dag,» sier Marcelle.
Noen kilometer unna sitter Michelle Paulo da Silva og lakker neglene til en kunde knallrøde. Hun har svetteperler i panna. Det er varmt å være høygravid i Brasil. «Her i neglsalongen er det masse mygg, særlig på ettermiddagen. Det er klart jeg er bekymret, men alt er bra med babyen min så langt,» sier 35-åringen, som er åtte måneder på vei. Lille Pedro er ventet i begynnelsen av april.
«De har satt i gang en hel masse ombygginger, veiarbeid og reformer i forbindelse med OL. Her på øya bygde de et idrettsanlegg for barna og kalte det OL-park, men den ligger rett ved siden av et myrområde der folk dumper søppel og hvor det selvfølgelig er masse mygg. Legen min sa at jeg måtte bruke myggmiddel og dekke meg til, men det er helt umulig i en by som Rio, hvor det har vært opp i mot 40 varmegrader de siste ukene,» sier Michelle.

… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Ny Tid i julegave

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.