Lite forlag – null anmeldelseer

Nå må dagsavisenes bokanmeldere snart ta seg sammen! Er de helt i lomma på de store forlagene? Eller må de smøres ekstra for at de i det hele tatt skal gidde å åpne ei bok fra et lite, «ubetydelig» forlag? Vi er et nystarta, seriøst (!) lite forlag. For et halvt år sida ga vi […]

Ny Tid

Nå må dagsavisenes bokanmeldere snart ta seg sammen! Er de helt i lomma på de store forlagene? Eller må de smøres ekstra for at de i det hele tatt skal gidde å åpne ei bok fra et lite, «ubetydelig» forlag?

Vi er et nystarta, seriøst (!) lite forlag. For et halvt år sida ga vi ut vår første bok, en oversettelse av en dansk prisvinner, «Det bliver sagt» av Kristian Ditlev Jensen (Gyldendal 2000) – norsk tittel «Det blir sagt». Boka ble solgt i 18.000 eks. allerede første året i Danmark og er oversatt til fire språk, deriblant japansk. Den er også blitt dramatisert og spilt i tre år på danske scener. Pluss at den er satt opp på tyske scener. Og det er solgt filmrettigheter til boka.

Boka er en smule kontroversiell, den handler om en gutt (forfatteren) som ble seksuelt misbrukt fra han var 9 til han var 12 og hvilken betydning dette kom til å få for livet hans og for resten av familien i ettertid. Den er meget godt skrevet og har fått høyeste karakter av de som har lest den (gjennomsnittlig terningkast 5,7). Likevel blir den tiet ihjel i pressa.

Forlaget sendte et anmeldereksemplar pluss rikelig skriftlig materiale om boka til navngitte anmeldere i 18 av de største avisene i landet. Disse var dessuten blitt kontaktet telefonisk på forhånd. Null respons. En privat anmelder forsøkte seinere å få inn en anmeldelse av boka i en håndfull aviser. Null respons.

I november ga vi ut ei ny bok, «Drømmen om Rio». Foreløpig respons: null!

Spørsmålet er: Hva skal til for å bli funnet verdig å få omtale/anmeldelse i ei av landets dagsaviser? Hva kreves av smøring? Hvor korrupt er bransjen? Og hva skal til for å være med i denne dansen – er man nødt til å miste dyden sin?

Fred Nordal, Kaprice forlag.

Kommentarer
DEL