Life is a Belief Regissør Han Xiao

Lite penger, nok av regninger


SLIT: Historien om to menn som strever for å betale uventede sykehusregninger, viser brytningstiden i det moderne Kina.

Gray er fast filmkritiker i Ny Tid.
Email: carmengray@gmail.com
Publisert: 2019-08-01
Life is a Belief
Regisør: Han Xiao
(Kina)

I åpningen av Life Is A Belief dediseres filmen til «deg og meg, hverdagsmenneskene som jobber og strever for å leve her i verden». Det er en passende oppsummering av denne dokumentarens moral, en antiromantisk visjon av livets uforutsigbarhet og eksistensens endeløse strev, som ikke byr på idealer til trøst. Filmen skaper likevel en helhetsvisjon der situasjonene skildres med sine mange prøvelser, og lidelser settes inn i en bittersøt og universell livssyklus. Dette er den siste filmen fra den kinesiske regissøren Han Xiao, hvis tidligere film Himalaya: Ladder to Paradise (2015) utforsket livet til sherpaene som tar klatrere med til toppen av Mount Everest. Å hjelpe andre i deres selvforherligende ambisjoner om å erobre naturen ligger langt fra livet hovedpersonene i Life Is A Belief, som ikke har krefter til annet enn å skrape sammen penger så familien kan holde det gående.

Økonomisk byrde

I sentrum for filmen står to menn som begge er ansvarlige for sine familiers velferd, et ansvar som blir en knugende byrde. Huang Zhongjian er en 26-åring som for ti år siden flyttet fra Foshan, en by i utkanten av Guandong, for å jobbe som bygningsarbeider. Vi får intime innblikk i den lille og trange leiligheten – proppfull av kjøkkenutstyr og skrot – som han deler med konen Zhang Xuefei mens de småkrangler og venter på at barn nummer to skal melde sin ankomst. Ekteskapet hadde en trang fødsel: Foreldrene var imot forholdet, de var skeptiske til Huangs evne til å tilby tilstrekkelig økonomisk understøttelse – særlig i en situasjon der den demografiske ubalansen innebærer at det finnes mange flere passende ungkarer enn koneemner.

Aheti, derimot, er en 66 år gammel salmaker som lever på landsbygda i den autonome regionen Xinjiang Uigur i det nordvestlige Kina – kjerneområdet …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?
Abonnement kr 195/kvartal