Lindrende iscenesettelser


Reconstructing Utøya er nær, modig og varm – hvis du bare orker å se én film om Utøya, anbefales det sterkt å vente på denne. 

Lande er filmskribent og regissør og fast skribent for Ny Tid.
Email: ellen@landefilm.com
Publisert: 2018-04-05
Reconstructing Utøya. Work in progress.
Regisør: Carl Javér
(Sverige)

Et nordisk filmteam har jobbet sammen med fem ungdommer som overlevde massakren på Utøya, i et forsøk på å rekonstruere deres opplevelser den 22. juli 2011. Sammen med en gruppe andre ungdommer, tilbragte de to uker med å filme iscenesettelser i et svart rom i indre Troms.

Salen i Filmens hus i Oslo er smertelig tom for tilskuere. Bare et snes mennesker har funnet veien til work-in-progress-møtet med det svenske teamet bak dokumentarfilmen Reconstructing Utøya. Er metningspunktet for gjenfortellingene allerede nådd? Mangelen på oppmøte er flaut og pinlig. Den svenske regissøren Carl Javér sitter i en stol på scenen og presenterer metoden «observerende dokumentar». Sammen med sin faste produsent Fredrik Lange i produksjonsselskapet Vildabomben og den norske medprodusenten John Arvid Berger i Polarfox, forteller han om to ukers filming i et svart rom på FilmCamp i indre Troms. Fem overlevende ungdommer har deltatt. Fire av dem har iscenesatt tolv andre …


Kjære leser. Du må være abonnent (69kr/mnd) for å lese flere artikler i dag. Kom evt. tilbake i morgen, eller logg inn om du har abonnement.


Close
Logg inn


Abonnement kr 195 kvartal