krig i Libya
(ill. Wikipedia)

Libyakrigens uutholdelige letthet

LIBYA: Etter Jan Petersen-utvalgets rapport om Libyakrigen i september 2018 – og etter stortingets manglende reaksjoner – er flere akademikere opprørt.

Ola Tunander
Tunander er professor emeritus fra PRIO.
Email: ola@prio.no
Publisert: 01.10.2019

Utvalget hadde helt sett bort fra krigens katastrofale konsekvenser, det hadde ikke interessert seg for hvem Norge og NATO hadde bombet til seier, og det hadde ikke søkt finne ut om det fantes dekning for påstanden om at Muammar Gaddafis styrker hadde angrepet sivile – den påstand som hadde legitimert krigen i mars 2011. Det fikk Rune Ottosen, professor emeritus ved OsloMet, Tormod Heier, professor og oberstløytnant ved Forsvarets høgskole, og Terje Tvedt, professor i historie ved Universitetet i Bergen å ta initiativ til en bred gransking av Libyakrigen.

Resultatet av krigen var politisk og økonomisk sammenbrudd, krig mellom militser og stammer, en humanitær krise og en flyktningkrise.

Noentror at Petersen-utvalgets svakheter handlet om et snevert mandat oginkompetanse. Men hvis Petersen hadde ment det var nødvendig å utvide mandatethadde han kunnet gjøre det, og allerede to år tidligere – i september 2016 –publiserte Det britiske underhuset sin gransking, som var en knusende kritikk:mange var fra begynnelsen av bevisst om at opprøret var preget av militante
… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)
Ny Tid i julegave

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.