REUTERS. LIBYAS LEDER MUAMMAR GADDAFI

Libya-krigens bedrag


Krigen i Libya var ikke et resultat av en etterretningsfadese. Den humanitære retorikken var forberedt uker eller måneder i forveien for å rettferdiggjøre en militær intervensjon.

Tunander er professor emeritus fra PRIO.
Email: ola@prio.no
Publisert: 2018-04-05

I februar og mars 2011 hevdet massemediene at Libyas leder Muammar al-Gaddafi drepte sivile, og at et folkemord allerede hadde begynt. Reuters og Al Jazeera meldte at Gaddafis flyvåpen bombet sivile «hvert 20. minutt», og opprørslederne sa at hans afrikanske leiesoldater hadde «uinnskrenket fullmakt til plyndring og drap av sivile». Nyhetsbyråer og politiske ledere i USA, Frankrike og Storbritannia rapporterte om en kommende massakre i Benghazi – «et nytt Rwanda». I dag vet vi at alt dette var løgn, og at USAs etterretningstjenester var klar over at det var løgn. Forsvarsminister Robert Gates gikk endog av fordi han ikke ville være med på Hillary Clintons krig.

Besynderlige allianser. Da de første anti-Gaddafi-demonstrasjonene fant sted i Libya, var allerede vestlige spesialstyrker på plass i Benghazi. En måned etter at USA, Storbritannia og Frankrike startet bombekampanjen, var en tredjedel av Libyas forsvar slått ut. NATOs luftkrig ville imidlertid ikke …


Kjære leser. Du må være abonnent (69kr/mnd) for å lese flere artikler i dag. Kom evt. tilbake i morgen, eller logg inn om du har abonnement.


Close
Logg inn


Abonnement kr 195 kvartal