xxx

Libidinøs økologi

Peak Libido
Forfatter: Dominic Pettman
Forlag: Polity, Storbritannia

KRISE Er naturen i sin essens erotisk? Og har kapitalismen – som vil få oss til å begjære mer av alt –overforbrukt selve begjærsevnen vår?

Som det tredje bindet i en trilogi om intimitet og økologi er Dominic Pettmans Peak Libido et forsøk på å forholde seg til den økologiske krisen på en kroppslig og sanselig måte. Letingen etter sunnhet og balanse i det halvsiviliserte menneskedyrets forhold til seg selv og omgivelsene. Denne skriver seg inn i en lang historie som Pettman påpeker begynte lenge før Freud, men som kretser rundt hans begrep om vår uregjerlige libido, som må temmes og kontrolleres – om den enn er dømt til å forbli en frustrasjon, en undertrykt og ulykksalig villskap – ubehaget i kulturen.

Hvis økologiske kriser stammer fra en rovdrift på en natur vi ikke har brydd oss om å forstå, kan det tenkes at dette avspeiler en annen krise i omgangen med oss selv og hverandre: I bokens avslutning oppsummerer Pettman diagnosen nettopp slik, med en uttalt referanse til en viss klimafornekter i Det hvite hus: «We have lost touch with the world, and as a result we have become grasping, groping monsters.»

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

- annonse -
- annonse -
Anders Dunker
Filosof. Fast litteraturkritiker i Ny Tid. Oversetter.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte