Bestill sommerutgaven her

Libidinøs økologi

Peak Libido
Forfatter: Dominic Pettman
Forlag: Polity (Storbritannia)
KRISE / Er naturen i sin essens erotisk? Og har kapitalismen – som vil få oss til å begjære mer av alt –overforbrukt selve begjærsevnen vår?

Som det tredje bindet i en trilogi om intimitet og økologi er Dominic Pettmans Peak Libido et forsøk på å forholde seg til den økologiske krisen på en kroppslig og sanselig måte. Letingen etter sunnhet og balanse i det halvsiviliserte menneskedyrets forhold til seg selv og omgivelsene. Denne skriver seg inn i en lang historie som Pettman påpeker begynte lenge før Freud, men som kretser rundt hans begrep om vår uregjerlige libido, som må temmes og kontrolleres – om den enn er dømt til å forbli en frustrasjon, en undertrykt og ulykksalig villskap – ubehaget i kulturen.

Hvis økologiske kriser stammer fra en rovdrift på en natur vi ikke har brydd oss om å forstå, kan det tenkes at dette avspeiler en annen krise i omgangen med oss selv og hverandre: I bokens avslutning oppsummerer Pettman diagnosen nettopp slik, med en uttalt referanse til en viss klimafornekter i Det hvite hus: «We have lost touch with the world, and as a result we have become grasping, groping monsters.»

Den vitale førmoderne naturforståelsen

I en søken etter svar på hvordan vi kan gjenvinne kontakten med oss selv, hverandre og naturen, tyr Pettman til en gjenlesning av teorier om naturen og kroppen fra antikken til vår egen tid – ikke bare for å finne svar, men i en leting etter farlige villspor og misforståelser.

En mekanistisk naturforståelse fra Descartes og Newton, som reduserer alt og alle til kalkulerbare objekter underlagt årsak og virkning, er etter hvert en velkjent skyteskive i (dyp)økologisk tenkning. Istedenfor å hengi seg til denne klagesangen kaster Pettman seg forfriskende nok heller ut i den vitale naturforståelsen som kom før den moderne naturvitenskapen mekanistiske tenkning, som også Freud er en del av. Denne førmoderne arven er videreførst i radikale begjærs-filosofer som Wilhelm Reich, Deleuze og Guattari og Batailles erotisme.

Ifølge Pettman er det ikke så mye snakk om å erotisere forholdet til naturen som å forstå at naturen i sin essens er erotisk – hvis vi bare kan forstå det på den rette måten. Her kommer de eldste tenkerne i den europeiske . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Anders Dunker
Anders Dunker
Filosof. Fast litteraturkritiker i Ny Tid. Oversetter.

Du vil kanskje også like