Beirut
Beirut

Libanons folk gir ikke opp


LIBANON: «Vi går hjem når regjeringen går hjem», sier demonstrantene på Riad al-Solh i Beirut.

Borri er krigskorrespondent og skriver jevnlig for Ny Tid.
Email: francescaborri@gmail.com
Publisert: 2019-12-03

Etter ni dager med uroligheter reagerte Hassan Nasrallah, leder av Hizbollah. Konfrontert med den største demonstrasjonen i Libanons historie, der deltakerne krever en utskiftning av både regjeringen og systemet og en stans i religionsbasert maktfordeling, tyr han til Midtøstens mest typiske forsvarstaktikk: påstanden om utenlandsk konspirasjon. «Hvem betaler for alt dette?» spurte han. «Hvem betaler for maten, for teltene, for musikken?»

«Hva så? Og hva med deg? Støttet av Iran?» var svaret fra demonstrantene på Riad al-Solh, Beiruts største torg. En etter en lastet hundrevis av demonstranter opp en klar beskjed på YouTube: «Jeg betaler.»

Vi merket oss at for første gang talte Hassan Nasrallah med Libanons flagg ved sin høyre side, i stedet for flagget til Hizbollah. Ikke flagget til hans sjia, men flagget som tilhører alle.

Et samlet folk

Libanon gir ikke opp. Det startet med en ny skatt: på meldingstjenesten WhatsApp. Ikke så mye, tilsvarende tjue cent per dag. Men 17. oktober strømmet nesten to av seks millioner libanesere ut i gater og torg, og der er de fortsatt. «Vi går hjem når regjeringen går hjem», sier folket. Og med «regjering» mener de alle offentlig ansatte.

Foto: Truls Lie
Foto: Truls Lie

I Libanon lever 25 prosent av befolkningen i fattigdom. Ytterligere 55 prosent lever på fattigdomsgrensen. Den viktigste inntektskilden er overføringer. «Med slike tall, slike strukturelle problemer, hva gjør regjeringen? Hvilke planer har den?» spør den kjente radioverten Nizar Hassan (26), og svaret vet vi: «En skatt på WhatsApp.»

Abonnement kr 195/kvartal

Og derfor fortsetter protestene, til tross for at statsminister Saad Hariri trakk seg i slutten av oktober.

Kjede med protestanter

Protestene er overalt. 27. oktober holdt libaneserne hender og dannet en 168 kilometer lang kjede som strakk seg fra Tripoli i nord til Tyre i sør. «Vi er alle i gatene, og vi står …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


1 kommentar

  1. Hei borri skrev dette i oktober. Jeg var 9 netter i Beirut i tidsrommet 8.til 21 november

Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)