Lever i frustrasjon på niende året


De risikerer livet for å komme seg vekk fra et sønderskutt Gaza. For mange unge er migrasjon til EU siste halmstrå.

Email: hiahmad600@yahoo.com
Publisert: 2015-05-12

I et halvmørkt rom med lukt av arabisk kaffe der en tynn solstråle sniker seg inn gjennom et knust vindu, sitter 29 år gamle Ayman al-Ghool på en stol. Han husker fremdeles de desperate ropene fra de som var sammen med ham i den sprukne glassfiberbåten på vei til Italia, og som den gangen befant seg noen titalls sjømil utenfor den egyptiske byen Alexandria.

I en fiolett dokumentholder full av papirer sjekker Ayman ofte det tyrkiske visumet han nylig fikk i passet sitt, som forberedelse til å få hans navn inn på listen over reisende via grenseposten i Rafah, mellom Gaza og Egypt, etter at han mislyktes i sitt forrige forsøk på å komme seg til Malmø og få drømmene sine oppfylt, forteller han til Ny Tids korrespondent.

Kaffeflekker og spredte sigarettsneiper fyller bordplaten på skrivebordet ved Aymans vindu, sammen med en støvete laptop han bruker til å følge med på den ikke særlig oppdaterte nettsiden med listen over personer som skal få reise. En Gaza-offiser har lovt å få navnet hans inn blant de 500 første som kommer seg til den egyptiske siden av grensen, bare 50 meter vekk fra den palestinske siden. Dette har Ayman betalt 600 dollar for, i håp om å komme seg videre til Alexandria og derfra til Ankara, for så endelig å nå den sørlige delen av Malmø.

Fluktforsøk. Ayman ble ferdig utdannet sivilingeniør for fem år siden. Sammen med 90 000 andre palestinere i Gaza venter han på å få reise så snart grenseovergangen ved Rafah blir åpnet igjen. Denne grenseovergangen er Gazas eneste åpning til omverdenen, men ble stengt etter at Egypts president Abdel Fattah al-Sisi tok over makten i 2013.

«Så lenge du ikke har et utenlandsk visum i Gaza, har du ingen sjanse til å komme ut og se verden utenfor,» sier Ayman. Han legger til: «Jeg gjorde meg en veldig dårlig erfaring i september i fjor, som var forrige gang jeg forsøkte å komme meg vekk. Jeg brukte over 7000 dollar og kom meg ikke til Malmø, der jeg har slektninger som forteller at de har svensk pass og lever i frihet.»

Abonnement kr 195/kvartal

På den 37. dagen av det 51 dager lange angrepet på Gaza sist sommer, klarte Ayman og elleve andre unge å komme seg gjennom en 900 meter lang tunnel under den egyptisk-palestinske grensen. Den egyptiske hæren var ikke klar over at denne tunnelen eksisterte, etter at de militære  hadde ødelagt hundrevis av liknende grensetunneler i området som strekker seg 14 kilometer langs den felles grensen.

«Etter …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?