FOTO: Tematikken i utstillingen 'The Beginning' med Lennart Nilssons fotografier er spesielt rørende og tankevekkende nå som pandemien herjer.

Ciftci er journalist og skuespiller.
Email: info@ciftcipinar.com
Publisert: 2020-04-13
The Beginning
Regisør: Lennart Nilsson
( Wien )

Utstillingen The BeginningWestLicht i Wien presenterer et utvalg av verkene til den svenske fotografen Lennart Nilsson (1922–2017). Utstillingen er nå et av mange offentlige kulturtilbud som er stengt på grunn av korona-pandemien, men jeg var der på åpningen, da det fortsatt var stille før stormen.

I dag er Nilsson mest kjent for sine banebrytende fotografier av et voksende embryo i livmoren. Men han innledet sin karriere som fotojournalist på 1940-tallet, ved å dokumenterte mennesker fra ulike samfunnsklasser, både i Sverige og i utlandet.

Kjendiser og hjemmefødsler

11 år gammel fikk Nilsson sitt første fotokamera av faren, og allerede fra tenårene av fotograferte han mange berømte svensker, blant annet medlemmer av det svenske kongehuset og Ingmar Bergman, for å nevne noen.

Hans nasjonale gjennombrudd kom da han var i begynnelsen av tjueårene og knipset en fotoserie av jordmoren Siri Sundström og dokumenterte hjemmefødsler i Lappland. Fotografiene ble publisert i Se i 1945. Det er rørende å se hvor lite som har forandret seg når det kommer til fødsel, som framstår som et hellig ritual, der den rosa nyfødte representerer liv, vitalitet og håp.

Vi kjemper for å leve, men mest av alt for å overleve, akkurat som embryoet i livmoren.

Det er vakkert å se og bli minnet på at livet er en gave i en ellers så urolig og håpløs tid. Selv om Nilssons framstilling av fødselen framstår som romantiserende, beveger det oss. I disse karantenetider er det kanskje spesielt viktig å huske at vi kun har ett liv, og hvor dyrebart og hellig livet er for hvert enkelt menneske.

Abonnement kr 195/kvartal

Isbjørnjakt på Svalbard

I 1949 publiserte det amerikanske magasinet Life hans fotoserie med norske fiskere på isbjørnjakt på Svalbard. Fiskerne skulle ikke bare selge isbjørnpelsen; også isbjørnungene skulle avhendes til dyreparker rundt omkring i verden.

Akkurat disse fotografiene gjør det vondt å se på, med klimakrisen og vissheten om at isbjørnene regnes som en utsatt dyreart i bakhodet, og ikke minst med tanke på at dyr ble – og fortsatt blir – behandlet på …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?