Leer-Salvesen: Bildesjekken

Det finnes mange måter å undersøke et bildes opprinnelse på.

Spalten «Grav der du står»

Noen svært dramatiske bilder ble delt på sosiale medier i fjor høst, og en filmskaper tok kontakt med meg for å sjekke om bildene kunne være ekte.
Bildene viste et skip fylt til randen av folk, så mange at skipet bokstavelig talt fløt over av mennesker som mer eller mindre sto oppå hverandre. Mannen som delte bildene i sosiale medier, kommenterte dem med: «Dette er ikke syrere. Dette er europeere som prøver å komme seg til Nord-Afrika under verdenskrigen. Så neste gang du tenker på å stenge grensene, bør du kanskje snakke litt med besteforeldrene dine først.» Postingen hans ble delt 314 466 ganger på Facebook. Bildene ble også flittig delt på Twitter og i andre sosiale medier.
De samme bildene har også blitt brukt hyppig for å illustrere skjebnen til syriske båtflyktninger i Middelhavet.

Det finnes mange måter å undersøke et bildes opprinnelse på. I dag skal vi ta for oss en metode som ikke er den mest vitenskapelige, men som likevel raskt gir deg inntrykk av om det samme bildet er publisert tidligere, og hva slags historie som ble fortalt om det da.
Du lagrer bildet du vil sjekke på skrivebordet på din datamaskin (i Windows kan du høyreklikke på det og velge «lagre som»). Gå til www.google.no (ikke bruk søkevinduet i nettleseren din). I søkevinduet kan du nå skrive inn stikkord. Men oppe i høyre hjørne kan du klikke på «Bilder» (Images). Da kommer et lite kameraikon til syne i søkevinduet. Klikker du på det, kan du laste opp et bilde og bruke det som søkestreng i stedet for et stikkord.
Det som deretter skjer, er at søkemotoren leter frem motiver som likner på bildet ditt, i stedet for ord som likner på stikkordsøket ditt. På få sekunder finner Google de andre stedene på internett hvor det samme bildemotivet dukker opp.
Herfra kan man enten raffinere søket ved å be om den versjonen av bildet som har høyest oppløsning, eller ulike tidsintervaller når det ble publisert.
Bildene som angivelig skulle vise europeere som flyktet til Afrika under andre verdenskrig, viser seg å være publisert med en helt annen historie for noen år siden i tyske og italienske aviser. Ifølge Der Tagesspiegel viser bildene 20 000 albanere som stormer en båt i Durres vest for Tirana og tvinger kapteinen til å frakte dem mot Italia. Året er ikke 1940, men august 1991. Nå har vi både et årstall og et skipsnavn, og kan gå videre for å finne andre kilder.
Svaret filmskaperen fikk, var at motivet er kjent fra før, men at historien om bildet nok er en helt annen enn den han først hadde fått servert.

Prøv selv: www.google.no/imghp

Tarjei Leer-Salvesen vil månedlig gi lesere og journalister pekepinner på hva undersøkende journalistikk er, og hva det kan lære oss som mediekonsumenter.

Kommentarer