Bestill sommerutgaven her

Ledernes betydning

Ny Tid valgte å snakke med tre personer om lederskap på Bergen internasjonale litteraturfestival. En ledelse basert på økonomi, frykt eller enevelde?

Bergen internasjonale litteraturfestival hadde i februar hele 69 arrangementer. Totalt 75 forfattere fra 20 nasjoner deltok på scenen. Tematikken spente gjerne fra «Identitet og populisme» (Carsten Jensen / Thomas Hylland Eriksen) til «Ballar, høns og kjerringar» (Helene Uri). Også arrangementer som «Poetisk punkgala», Siss Viks nattsamtale med Thomas Espedal eller åpningsforestillingen med Hissa Hilal fra Saudi-Arabia var fullsatte.

Ny Tid valgte ut fra dette å snakke med tre personer om lederskap på Litteraturfestivalen i Bergen. Mens NRKs Tomm Kristiansen tror det sørlige Afrika går en lys framtid i møte, ser Amnesty International s Ina Tin mørkt på Midtøstens framtid. Og sosionomen Heinz Bude mener at samfunnet er drevet av frykt (se undersak). Kristiansen har skrevet flere bøker om Afrika, Tin har gitt ut Saudi-Arabia. Sverdet og stemmene (2018).

Ekstreme statsledere

Tomm Kristiansen er kjent som NRK-korrespondent i Zimbabwe og Sør-Afrika. Han har også vært rådgiver for Sør-Sudans president. Om Sør-Afrikas parti ANC siden apartheidregimets fall sier Kristiansen til Ny Tid: «ANC har hatt så mye makt at de ikke har trengt å kjempe sine saker gjennom i parlamentet. De har kunnet styre politikken fra partikontoret. Tabben var at folket valgte feil mennesker til å styre. Jeg tenker på både Zuma og Mbeki, som nektet for at aids fantes. Med slike ledere er det mye som går galt.»

«Kongenseneveldig makt i Saudi-Arabia opprettholdes ved hjelp av olje.» Tin

Ina Tin fra Amnesty deltok i en paneldebatt med Tomm Kristiansen om ekstreme statsledere. Til Ny Tid understreker hun utviklingen i Saudi-Arabia: «Den saudiske kronprinsen er en farlig spiller i Midtøsten. Hans forretningspartnere i Vesten må sette ned foten. Den aggressive politikken hans kan ende i militær konfrontasjon med Iran. Da kan regionen stå overfor en storkrig mellom to av de største militærnasjonene der.»

- annonse -

Kristiansen har truffet Nelson Mandela flere ganger: «Mandela er den mest sympatiske statslederen jeg har møtt. Han fikk kanskje ikke utrettet all verden, men iblant må man måle historien på hva som ikke skjedde i stedet for å se på hva som skjedde. For Sør-Afrika holdt sammen – det ble ingen krig mellom xhosa og zulu, mellom inkatha-partiet og ANC. Som journalist kan man finne korrupsjon og en svak økonomi. Men må bør også se hvor mange mennesker som har elektrisitet, hvor mange på landsbygda som har helsetilbud, og hvor mange som har tilgang på rent vann.»

Om kronprins Mohammed bin Salmans lukkede regime sier Tin til Ny Tid: «Saudi-Arabia har en totalt oljeavhengig økonomi. Kongens eneveldige makt i landet opprettholdes ved hjelp av olje. Under bin Salman er Saudi-Arabia i større grad enn før et brutalt regime. Han forfølger sin egen befolkning og strammer inn ytringsfriheten – dette rammer religiøse ledere, menneskerettighetsforkjempere og kvinneaktivister. Kronprinsen står også bak krigen mot Jemen, som er en stedfortreder-krig mot Iran, siden hothi-militsen skal ha mottatt støtte av det iranske regimet. Krigen er en katastrofe for befolkningen i Jemen.»

«ANC har kunnet styre politikken fra partikontoret.» Kristiansen

Kristiansen understreker at det multikulturelle i Sør-Afrika fungerer bedre enn mye annet der: «I dag er det få etniske konflikter; de fleste er heller politiske. Folk gifter seg over etniske grenser hele tiden.» Selv giftet han seg i townshipen Khayelitshai.

Samtidig påpeker Kristiansen at Sør-Afrika har en lang vei å gå – gjerne et par generasjoner. Etter den godt solgte Mor Afrika (1994) var han i Bergen for å snakke om sin siste bok, Da Gud skiftet mening (2018). Kristiansen nevner to afrikanske land med framgang. Eksempelvis reiser sørafrikanere til Mosambik på ferie: «Mosambik har lykkes. En del av de hvite bøndene fra Zimbabwe gjør det veldig bra der. De var velkomne i Mosambik. Strendene har ligget øde på grunn av borgerkrigen, men nå er det en stor satsing der.» Og utviklingen i Zimbabwe er blitt bedre siden Mugabe gikk av. President Mnangagwa ønsker faktisk internasjonal presse velkommen, og flere hvite bønder som ble fordrevet av Mugabe, er tilbake.

Nepotisme eller åpenhet

Tilbake til ledelse. President Trump nekter å ta prinsipiell avstand mot drapet på den saudiske journalisten Khashoggi. Han har uttalt at han er mer opptatt av å ha et godt forhold til Saudi-Arabia – og selge våpen til dem – enn av å ta et oppgjør med en slik politikk. Amnestys seniorrådgiver Tin supplerer: «Også i Norge er det rom for en viss selvransakelse når det gjelder Saudi-Arabia. Utenriksminister Søreide burde kreve at de arresterte kvinneaktivistene i Saudi-Arabia blir løslatt umiddelbart og uten betingelser. Det gjør hun ikke.»

Tin har aldri har vært i Saudi-Arabia og tror aldri hun kan reise dit. «Amnesty blir ansett som en terrororganisasjon av Saudi-Arabia. Dessuten kunne mine kilder komme i fare bare ved å snakke med meg.»

nilsvermund@gmail.com
Gjerstad er frilansjournalist.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Omsorg / The Care Crisis. What Caused It and How Can We End It? (av Emma Dowling): Storbritannia er i økende grad avhengig av de frivilliges innsats for å gi borgerne et minimum av omsorg mens offentlige tjenester lider under budsjettkutt og kriser.
Kunstner / TEKST! Kunst og sånn 1981-2020 (av Guttorm Nordø)Guttorm Nordø forteller om det umiddelbare som eneste rettesnor for sitt kunstnerskap. En av de fineste, mest risikovillige og vittigste kunstbøkene i 2021?
Essay / Slik Gunda ser verdenPå hvilken måte kan menneskets fortelling om seg selv utfordres ved at man, i én time og trettitre minutter, betrakter verden gjennom blikket til en gris?
MidtØsten / Det dreier seg ikke om fred, men om smarte forretningerMens andre land var opptatt med covid-19, kunne arabere og israelere, uten innblanding utenfra, konsentrere seg om fred. Og forretninger.
Klima / The New Climate War (av Michael E. Mann)Er veganeres forsøk på å løfte kjøttskam eller droppe å fly løsningen på klimaproblemet? Våre endrede reise- og atferdsmønstre har det siste året bare i liten grad påvirket de globale klimagassutslippene.
Corona / De mere positive aspekter ved CoronaIntet har jo hast mere. Sygdom, død og økonomisk ruin er pandemiens markante spor, men i corona-tiden opstår også erkendelse og indsigt, som vi bør tage med os videre.
Samtaler med lysets hastigheter. Konstruksjonen av det digitale dødsriket. (av Ole Sverre Olsen)Når Klaus Schwab, grunnleggeren av World Economic Forum, introduserer den fjerde industrielle revolusjon (Shaping the Future of the Fourth Industrial Revolution), og når Elon Musk, gründeren bak suksessen Tesla, pluss konsernsjef for Facebook Mark Zuckerberg legger frem visjonene for det 21. århundre, bør du følge oppmerksomt med på hva som er det konkrete innholdet i det de presenterer av teknologi, forsket frem i laboratoriene i Silicon Valley.
Kortfilm / Stolen Fish, … (av Gosia Juszczak, …)Med svært ulike innfallsvinkler viser to av dokumentarene på Kortfilmfestivalen hvor forstemmende langt unna vi er en bærekraftig utvikling.
Modernisme / Carsten Boysen: En rettferdig boligpolitikk, … (av Jon Guttu, …)Kan dagens usosiale by- og boligsituasjon trenge mer modernisme? To bøker aktualiserer en fremskrittstro på at samfunnet kan endres til det bedre.
Byer / Vanlig diplomati tjener staten, bydiplomatiet folketUSAs nye ledere har merket seg Kinas bruk av byer i sitt diplomati. Seiler bypolitikk opp som den nye utenrikspolitikken?
MiljØ / Verden av byer, … (av Ellen S de Vibe, …)Vi er på kollisionskurs med såvel den naturmæssige som den sociale kapital, globalt set, hva FNs forhenværende generalsekretær Ban Ki-moon kaldte en global selvmordpagt. Nå må vi sten på sten bygge op en ny fremtid – velvidende at vi ikke selv vil komme til at se resultatet.
- Advertisement -

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte