Ledernes betydning


Ny Tid valgte å snakke med tre personer om lederskap på Bergen internasjonale litteraturfestival. En ledelse basert på økonomi, frykt eller enevelde?

Gjerstad er frilansjournalist.
Email: nilsvermund@gmail.com
Publisert: 2019-03-01

Bergen internasjonale litteraturfestival hadde i februar hele 69 arrangementer. Totalt 75 forfattere fra 20 nasjoner deltok på scenen. Tematikken spente gjerne fra «Identitet og populisme» (Carsten Jensen / Thomas Hylland Eriksen) til «Ballar, høns og kjerringar» (Helene Uri). Også arrangementer som «Poetisk punkgala», Siss Viks nattsamtale med Thomas Espedal eller åpningsforestillingen med Hissa Hilal fra Saudi-Arabia var fullsatte.

Ny Tid valgte ut fra dette å snakke med tre personer om lederskap på Litteraturfestivalen i Bergen. Mens NRKs Tomm Kristiansen tror det sørlige Afrika går en lys framtid i møte, ser Amnesty International s Ina Tin mørkt på Midtøstens framtid. Og sosionomen Heinz Bude mener at samfunnet er drevet av frykt (se undersak). Kristiansen har skrevet flere bøker om Afrika, Tin har gitt ut Saudi-Arabia. Sverdet og stemmene (2018).

Ekstreme statsledere

Tomm Kristiansen er kjent som NRK-korrespondent i Zimbabwe og Sør-Afrika. Han har også vært rådgiver for Sør-Sudans president. Om Sør-Afrikas parti ANC siden apartheidregimets fall sier Kristiansen til Ny Tid: «ANC har hatt så mye makt at de ikke har trengt å kjempe sine saker gjennom i parlamentet. De har kunnet styre politikken fra partikontoret. Tabben var at folket valgte feil mennesker til å styre. Jeg tenker på både Zuma og Mbeki, som nektet for at aids fantes. Med slike ledere er det mye som går galt.»

«Kongenseneveldig makt i Saudi-Arabia opprettholdes ved hjelp av olje.» Tin

Ina Tin fra Amnesty deltok i en paneldebatt med Tomm Kristiansen om ekstreme statsledere. Til Ny Tid understreker hun utviklingen i Saudi-Arabia: «Den saudiske kronprinsen er en farlig spiller i Midtøsten. Hans forretningspartnere i Vesten må sette ned foten. Den aggressive politikken hans kan ende i militær konfrontasjon med Iran. Da kan regionen stå overfor en storkrig mellom to av de største militærnasjonene der.»

Kristiansen har truffet Nelson Mandela flere ganger: «Mandela er den mest sympatiske statslederen jeg har møtt. Han fikk kanskje ikke utrettet all verden, men iblant må man måle historien på hva som ikke skjedde i stedet for å se på hva som skjedde. For Sør-Afrika holdt sammen – det ble ingen krig mellom xhosa og zulu, mellom inkatha-partiet og …

Abonnement halvår kr 450


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)