Leder:  Velkommen, 2009


Tross romjulas brutale angrep, går vi nå inn i mulighetenes år.

Om noen år vil vi antagelig kunne se tilbake på 2008 som et nærmest revolusjonært år. 2008 kan bli det nye 1968 – året som er blitt et symbol på en større bevegelse og en radikal samfunnsendring som først ble iverksatt senere. I 2008 har vi nemlig kunnet oppleve kimen til tre globale systemendringer.

Den ene kimen ligger i markedsliberalismens død, slik dette kom til uttrykk etter at det amerikanske finanskonsernet Lehmann Brothers gikk konkurs 15. september – noe som bidro til at verden gikk inn i en såkalt global finanskrise. Slik den totalitære kommunismen døde ut som ideal med Berlinmurens fall 11. november 1989, slik kan markedsliberalisme uten statskontroll nå ha fått sitt nådestøt som utopisk samfunnsorden. Markedet ser ut til å ha mistet sin makt over sinnene, for å bruke økonomen Bent Sofus Tranøys begreper. Forhåpentlig kan hendelsene brukes for å sikre en mer ansvarlig fordeling av de materielle godene.

Den andre kimen ligger i den såkalte matvarekrisen, som ble åpenbar våren 2008. Den enorme økningen i matvareprisene i en rekke land – og da spesielt i de som omtales som i økonomisk utvikling – viste hvor urettferdig mange av dagens globale handelsavtaler er. Det var derfor et vannskille da Indias handelsminister Kamal Nath i juli fikk stoppet et avtaleutkast i Verdens handelsorganisasjon (WTO), fordi hans regjering mente at det ikke godt nok sikret matvare- og handelsinteressene til India og flertallet av jordas befolkning. Det er ikke subsidier til de rike som skal være det styrende, men en rettmessig tilbakebetaling til …

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Dag Herbjornsrud
Tidligere redaktør i NY TID. Nå leder av Senter for global og komparativ idéhistorie.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte