LEDER: Verden for narr


Ifølge døgnbaserte medier «venter en hel verden på» at noen steiner i Rauma skal skli ned en fjellside. Noe må man jo vente på, siden det ikke ble funnet noen ubåt i Stockholm.

Tidligere redaktør i NY TID. Nå leder av Senter for global og komparativ idéhistorie.
Email: dag@sgoki.org
Publisert: 2014-10-31

Leder. Verden vil bedras, sies det. Og noen ganger er det knapt ikke lenger til å lure på.

«En hel verden venter på at fjellet Mannen i Rauma skal falle sammen», ble det sagt på VGTV 30. oktober. Det ble sagt etter at mediene i et par uker har hatt direktesendinger fra Rauma i Møre og Romsdal. Dette fjellet er del av den kaledonske fjellkjede, som ble dannet da kontinentene Laurentia (Nord-Amerika) og Baltika (Europa) støtte sammen i devontiden – for omtrent 400 millioner år siden, kan geologer forklare. Det mye omtalte fjellet i Møre og Romsdal ble antagelig dannet under paleogen-perioden, for omtrent 50 millioner år siden.

I femti millioner år har dette fjellet altså ligget der. Og så plutselig får NRK og norske medier det for seg at de skal ha nyhetsdekning 24 timer i døgnet for å observere at fjellet skal rase – uten at noen spesiell stor skade vil skje uansett. Tror man ikke på Gud eller guder lenger, så får man tro på PR-kåte geologer, værspåmenn eller kommuneansatte isteden. Men fjellet raste ikke mandag, selv om over 1300 nyhetsartikler fortalte nå fra midten av oktober at det skulle skje.

Hvilken skade gjør vel den massive dekningen, kan vi undre? Vel, spør de på Flåm, Voss og Odda – som vel for alt vi vet satt inne og så på livedekning av «Mannen» mens flommen nærmet seg tirsdag. Nå er titalls hus tatt av de enorme vannmassene. Over 30 veier ble stengt. Deler av Odda sykehus måtte evakueres. Det holder ikke bare å skylde på klimaendring – det kan også hjelpe med mentalendring. Hadde den offentlige oppmerksomheten, og mediedekningen, av ukas ekstremvær og mulige flom vært like stor som av fjellet i Rauma, kunne muligens både hus og veier vært reddet.

Den massive dekningen av et relativt ufarlig fjell som beveger seg med noen centimeter i året, samtidig som det knapt ble forhåndsvarslet om enorme vannmengder som nærmet seg byer i vill fart, med mange meter i sekunder, vitner om at «sakte-tv»-trenden kan ha gått noe langt i Norge.

Abonnement kr 195/kvartal

Noe lignende så vi i Sverige. Gjennom et par uker nå i oktober ble det jaktet for millioner av kroner på en påstått russisk …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?