Leder: Vektig, viktig verdivalg

Det viktige ved valget 9. september er ikke Arbeiderpartiet vs Høyre – men snarere om man foretrekker SV eller Fremskrittspartiet i regjering.

Avatar
Email: dag@nytid.no
Publisert: 28.06.2013

Send din reaksjon til: debatt@nytid.no eller dag@nytid.no

Følg Dag Herbjørnsrud på www.twitter.com/DagHerbjornsrud

Avgjørende. Med litt over to måneder igjen til stortingsvalget 9. september er det ikke til å undres over at hovedvekten av valgkampdekning ligger på statsministerposten:

Blir det Høyre-leder Erna Solberg eller, nesten mot formodning akkurat nå, statsminister Jens Stoltenberg (Ap) som skal lede Norges regjering fra 2013 til 2017?

Akkurat det valget må vi si ikke er av de enkleste: Som «Klimavalg 2013» har påvist, er Ap, Høyre og Frp de partiene som er mest like, altså like ille, i klimaspørsmål. Også i andre sentrale spørsmål – fra asylpolitikk til krigspolitikk til internasjonale allianseog strategipolitikk – synes Ap og Høyre, personifisert med Stoltenberg og Solberg, å være mer like enn ulike. Spesielt hvis man setter disse to opp mot mindre partier som SV, De Grønne og Venstre.

Så et viktigere spørsmål enn det mer eller mindre store skillet på dagens Ap og dagens Høyre, er hvem de skal alliere seg med for å få regjeringsmakt etter 9. september. Og det er da de enorme forskjellene oppstår: For dagens Ap har om ikke annet et SV, under Audun Lysbakkens ledelse, som holder til og med en statssekretær som Pål Lønseth litt i tømmene og en Ola Borten Moe enda litt lenger unna oljefatene enn han helst ville vært.

Men Høyres Solberg derimot? Hun ligger ikke an å gjøre seg avhengig av KrF og Venstre, slik Ap har bundet seg til SV og Sp nå de siste åtte år. Snarere går hennes vei til makt, slik det nå ser ut, kun gjennom Frp. Og det blir med en Frpleder Siv Jensen som kan ha 15-22 prosent oppslutning – det dobbelt eller tredobbelte av hva SV og Sp, eller KrF og Venstre, har tilsammen.

Verdivalget

Derfor påpekte Lysbakken noe viktig da han og partiet mandag innkalte til pressekonferanse før sommeren og den påfølgende valgkampen: «Valget i høst handler om SV eller Frp skal ha en hånd på rattet i styringen av Norge. Det er et grunnleggende verdivalg, og tanken på makt til Frp skremmer meg,» sa SV-lederen.

Og det bør han ikke være alene om. I internasjonale oversikter trekkes nettopp Frp fram som en ledende front i den nye høyrepopulistiske bølgen som skyller over Europa. Frp er i likhet med de andre Europakulturforsvarende partiene ulikt alle andre, inkludert seg selv av i går. Men det klare fellestrekket er nettopp dette: Uklarheten. Som sikrer dem makt.

I en sådan stund er det viktig med et parti som står opp for finansskatt, noe som kan sikre økt solidarisk fordeling og sterkere fellesskapsløsninger. Og det er viktig med hard miljøvalgkamp for fortsatt oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja og en kraftig satsing på tog og kollektivtransport.

For hva er alternativet til dagens rødgrønne regjering, der SV om ikke annet har en hånd på elbil-rattet? Jo: «Alternativet til mer velferd og miljø med SV, er en regjering med Frp som tar Norge i motsatt retning. Tanken på at Frp skal styre landet skremmer meg.

Tanken på at Frps verdier skal prege norsk utenrikspolitikk, miljøpolitikk, innvandringspolitikk og fordelingspolitikk er skremmende,» som SV-lederen uttalte det.

Finans-Jensen

Lysbakken tror ikke at halvparten av Norges befolkning ønsker seg Frp i regjering. Og det kan nok stemme.

Men problemet er at veien til makt for Frp går gjennom deres beste venner i Høyre, som er landets største og mest populære for tiden. Og dermed kan Norge bli verdenskjent for å få en høyrepopulist som Jensen til finansminister – selv om 60-70 prosent av befolkningen ser ut til å være motstandere av det. Slik er det blitt. Og slik kan det bli.

Da handler det ikke bare om å stemme 9. september. Det er som SU-leder Andreas Halse har påpekt i Ny Tids spalter: Det er bedre å sitte hjemme på valgdagen enn å stemme Frp inn i regjering. Det er ingen plikt å stemme. Men man gjør klokt i å stemme lurt. Altså med hjertet og fornuften. ■

(Dette er et utdrag fra Ny Tids ukemagasin 28.06.2013. Les hele ved å kjøpe Ny Tid i avisforhandlere over hele landet, eller ved å abonnere på Ny Tid –klikk her. Abonnenter får tidligere utgaver tilsendt gratis som PDF.)

Kommentarer