Leder: Veiene fra Utøya


Det er en tragedie dersom boka En norsk tragedie blir stående som sannhetsfortellingen om terroristen som drepte 77 mennesker. [NB! Oppdatert med twitterdebatt, Borchgrevink-svar 26.11., tilsvar 27.11.12, Nore-svar i Klassekampen 30.11., Eskil Skjeldal 10.12.12. Se under.]

Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 2012-11-22

(NB! Ny Tid har bedt om tilsvar fra forfatter Aage Borchgrevink/redaktør Aslak Nore, etter at de 22.11. aktivt gikk ut i sosiale medier mot denne teksten. Svar er til nå ikke mottatt, og Nore avslår nå å skrive, men Borchgrevinks utspill 25.11. på bokas kommersielle Facebook-sider er 26.11. lagt til under dette, inkludert utdrag fra twitterdebatt. Oppdatert med Herbjørnsrud-svar 27.11., utdrag fra oppslag i Klassekampen 30.11., Skjeldal-innlegg 10.12.12. Red. anm.)

Send din reaksjon til: debatt@nytid.no eller dag@nytid.no

Følg Dag Herbjørnsrud på www.twitter.com/DagHerbjornsrud

Priset. Dommen i Oslo tingrett 24. august kom som et sjokk på mange i Norge:

Anders Behring Breivik (33), fra Hoffsveien på Skøyen i Oslo, ble dømt til 21 års forvaring for drapet på 77 mennesker 22. juli 2011.

Abonnement halvår kr 450

Den største overraskelsen lå kanskje i at Breivik ble dømt til å være tilregnelig. Hans ideologi og politiske holdninger, som deles av titusener ute i Europa, ble tatt på alvor. Framstillingen til rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim ble satt til side: Ingen andre fagfolk hadde sett noe som tilsa galskap eller utilregnelighet, som de påsto. Husby og Sørheim hadde da også tatt oppdraget midt i en emosjonell fase etter massedrapene. De manglet både innsikt nok til å ta opptak av samtalene, for å dokumentere sine …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)