Leder: Uoptimalt ultimatum

I krig kan en dyrekjøpt seier bli til et kostbart tap. Slik også i politikken.

Ny Tid

Publisert dato: 06/12/2012

Send din reaksjon til: debatt@nytid.no eller dag@nytid.no

Følg Dag Herbjørnsrud på www.twitter.com/DagHerbjornsrud

Slaget. «En slik seier til, og jeg er fortapt.»

Det var den greske kong Pyrrhos av Epirus (312-272, før vår tidsregning) som skal ha uttalt dette, etter det andre slaget mot romerne ved Asculum i år 279 f.v.t. Pyrrhos mistet store deler av hæren og offiserene i slaget, men han vant på kort sikt, om ikke annet.

Noe av den samme situasjonen kan muligens Ap og SV stå overfor nå. Tromsø Ap kan på kort sikt vinne slaget rundt Roger Ingebrigtsen etter at han sist fredag brått trakk seg fra kampen om stortingslista, da han innrømmet et uanstendig forhold til en tenåringsjente. Men spørsmålet er om tilliten til Troms Ap, og partiet som sådan, har fått seg en såpass knekk at det blir vanskelig å reise seg godt nok til valgkampen fram mot september 2013. Et slikt moral- eller overgrepsslag til, eller mer av det samme, og Ap har tapt som politisk fanebærer med troverdighet.

Også regjeringspartner har SV sitt å stri med, til tross for at utviklingsminister og partiledelsens favoritt, Heikki Holmås, vant tirsdagens nominasjonskamp mot Stortingets 4. visepresident, Akhtar Chaudhry. Holmås fikk slik førsteplassen på Oslo SVs liste. Men han kan med noe lignende onsdagens Infact-måling – som viste rekordlave 2,9 prosent oppslutning – risikere å bli partiets eneste representant i parlamentet fra neste høst.

Fra øst til vest

Med 395 mot 301 stemmer ble Holmås’ seiersmargin, på 94 stemmer, faktisk større enn da de kjempet om andreplassen i 2008: Da vant Holmås med kun 41 stemmer på SAS-hotellet i Oslo sentrum (406 vs 365 for Chaudhry).

Det noe lavere oppmøtet i år skyldes nok ikke bare kulda. Ved å plassere årets nominasjonsmøte i en bortgjemt kantine på Sogn videregående skole på Oslos vestkant, rett ved Sogn Hagekoloni og noe nedenfor Jens Stoltenbergs gamle bolig, ble oppmøtet begrenset til å gjelde de mest innbitte og stemmeinnstilte partimedlemmer – for de fleste måtte uansett dra fra den andre siden av byen.

Hadde møtet blitt holdt på Folkets Hus, eller i Groruddalen/Søndre Nordstrand, kunne muligens resultatet blitt et annet. Men om ikke annet er en skolekantine hakket mer SV-aktig enn storsalen på SAS-hotellet eller et Thon-hotell på Lillestrøm.

Ultimatumet

Et større problem for partiet kan nok uansett de to kandidatenes ultimatum bli. Overraskende nok var det Holmås som først stilte kravet om at han tok førsteplassen eller ingen plass på stortingslista, noe så Chaudhry fulgte opp etterpå.

Resultatet var dømt til å bli et tap for partiet og for norsk politikk.

For istedenfor Holmås/Chaudhry på første-/tredjeplass, stiller nå kun én av dem, mens Chaudhry synes ute av neste års valgkamp som sådan. Tirsdagens resultat kan slik bli en Pyrrhos-seier for partiledelsen.

Arbeidserfaring

Valgets ultimatum ble et trist utfall, ikke bare fordi et regjeringsparti nå stiller betydelig svakere enn med begge kandidater, men også fordi Stortinget nå mister en arbeider med reell yrkeserfaring: Chaudhry fra Groruddalen har jobbet flere år som T-banefører, han har endog tatt månedlige turer for å holde arbeidserfaringen ved like.

Se, slike arbeidende politikere trenger norsk broilerpolitikk flere av. En av de som best argumenterte for dette 4. desember, var lærer og Chaudhry-støttespiller Mari Lund Arnem (26) fra Sagene – som holdt en dyktig feministisk tale til forsvar for mer enn bare mangfold, kanskje først og fremst for politikk basert på livserfaring.

Verken Chaudhry eller Ingebrigtsen er uerstattelige. Men verken SV og Ap tåler flere slik slag nå. Og det gjør nok heller ikke velgerne. ■

(Dette er et utdrag fra Ny Tids ukemagasin 07.12.2012. Les hele ved å kjøpe Ny Tid i avisforhandlere over hele landet, eller ved å abonnere på Ny Tid –klikk her. Abonnenter får tidligere utgaver tilsendt gratis som PDF.)

Kommentarer