LEDER: SV, SV-ER SV-SVAR

Velgerjakten. 1. halvår 2014 er overstått. Sommeren står for tur. Også for en god del stortingspolitikere. Når ferien er overstått, er det bare et drøyt år igjen til det viktige kommune- og fylkestingsvalget 2015.

Ny Tid
Email: abo00@nytid.no
Published date: 04/07/2014

Dét blir en viktig lakmustest på hvorvidt det kan være mulig for de rødgrønne, med eventuelt nye koalisjonspartnere, å fravriste Frp og den blåblå regjeringen regjeringsmakten i 2017.

Spesielt blir det viktig å kunne sikre seg byrådsledermakten i Oslo, som Høyre & co nå har hatt i nesten 20 år på rad. Politisk makt i Oslo og Bergen kan være nødvendig for å kunne seire i stortingsvalget to år senere. Ap har ikke vunnet et Oslo-valg siden Rune Gerhardsens ene seier i 1991. Dermed blir det viktig å kunne ha en frontfigur som kan matche den populære ordføreren Fabian Stang og hans mer anonyme byrådsleder Stian Røsland. Det kan være at advokat Geir Lippestad er den beste kandidaten så langt.

De siste meningsmålingene før ferien har ikke vært oppløftende. Torsdag 3. juli kom en ny alvorlig måling for SV – det partiet som klarest står for en både grønn og rød politikk i tradisjonen fra SFs og Orienterings dager. En ny gallup fra Norstat, for Vårt Land, viser at SV kun får en oppslutning på 2,9 prosent.

Det mest deprimerende er vel likevel at dette faktisk er en framgang fra juni – med en pluss på 0,4 prosentpoeng, fra 2,5. Like fullt havner SV et godt stykke bak Miljøpartiet De Grønne (MDG), selv om disse går 0,2 prosentpoeng tilbake til 3,8 prosent.

Målinger er i seg selv sjeldne stabile eller pålitelige – til det er feilmarginene for store, spesielt for småpartiene. En annen gallup denne uka, TV 2, viser at at SV og MDG er jevnstore på 3,3 prosents oppslutning. Der er Rødt oppe på 2 prosent – så det er tett og tøft blant de små, grønne, røde og idealistiske partiene – som alle kjemper om å komme inn på Stortinget. På Norstats måling ville SV og Rødt fått én (1) stortingsrepresentant hver, mens MDG får tre.

Det er lenge til stortingsvalget, men den lange valgkampen opp mot kommune- og fylkestingsvalget 2015 er snart igang. For SV haster det spesielt å få til en god strategi. MDG synes å fosse fram av seg sjøl, godt hjulpet av en avideologisert presse og offentlighet, med en ofte servil holdning overfor de nye høyrepopulistene i den norske regjeringen.

Det er derfor kanskje ikke SVs feil at man sliter. Kanskje det er tidens tegn. Kanskje det er velgerne og ikke partiet som har et problem. Velgeren og kunden har som kjent ikke alltid rett. Partileder Audun Lysbakken har hatt en formidabel oppgave etter at han overtok etter SV-dronningen Kristin Halvorsen. I en lang rekke saker har partiet vist seg å stå for et tredje vei-orientert standpunkt. 3. juli kom en ny mulighet:

Flyktninghjelpen utfordrer politikerne til å ta imot 3000 syriske kvoteflyktninger til Norge. Og til å sette av 1 ekstra milliard kroner til hjelpearbeid for Syria i statsbudsjettet for 2015. Syria-flyktningenes skjebne er en sak som SV har frontet i lengre tid, jamfør en rekke utspill og forslag fra Karin Andersen og Lysbakken. Potensialet kan muligens være enda større i samarbeid med de idealistiske organisasjonene og fagbevegelsen. MDG har fått rollen som det mest grønne partiet, SV kan befeste rollen som det mest solidariske partiet.

I tillegg bør nok SV avklare sitt forhold til Rødt og MDG. Denne uka kom det fram i avisa Telen at SV og Rødt bryter sitt 20 år lange samarbeid om Solidaritetslista i Øst-Telemark. «Samarbeidet har nok gjort oss usynlige i media,» sier Kjersti Bøland, leder i Notodden SV, til Telen.

Hva som er den beste strategien i andre kommuner, og på nasjonalt plan, virker for oss ikke godt å si. Men sommeren 2014 kan være en god anledning til å tenke gjennom sakene og strategiene. Så får vi håpe på en opplysende debatt og avklaring til høsten.

Det er mye som står på spill. Makten og æren. Nåtida og framtida.

D.H.

PS: Ny Tid tar tradisjonen tro sommerferie i juli. Neste utgave kommer 8. august. God sommer så lenge.

Kommentarer