LEDER: Stans statsvåpnene


Korrupsjon. Det burde ikke lenger komme som noen overraskelse at norske statseide selskaper bedriver korrupsjon.

Dette fikk vi igjen bevist tirsdag 25. februar, da det ble kjent at Økokrim har siktet Kongsberg Gruppen for korrupsjon i forbindelse med leveranser av utstyr til Romania i hele perioden 1999-2008. Verdien på de totale avtalene med Romania er på nærmere 1,5 milliarder kroner. Dette skjedde samme dag som våpenmeldinga ble behandlet på Stortinget.

Tidligere redaktør i NY TID. Nå leder av Senter for global og komparativ idéhistorie.
Email: dag@sgoki.org
Publisert: 28. februar 2014

Det er ikke mer enn et par uker siden at et annet sentralt statsselskap innrømmet korrupsjon, nemlig Yara. Nå gjelder det altså Kongsberggruppen, som leverer høyteknologisk utstyr til olje- og gassindustrien, handelsflåten, forsvar og romfart. Konsernet hadde i 2013 en omsetning på 16,3 milliarder kroner, har virksomhet i 25 land og har mer enn 7500 ansatte.

Kongsberg Defence Systems, som inngikk avtalene i Romania som selskapet nå er siktet for, hadde i 2012 en omsetning på 4,6 milliarder kroner. Selskapet er siktet for tre bestemmelser om korrupsjon i straffeloven, nemlig paragraf 276 a og b, samt paragraf 48 a, opplyser Aftenposten.

Staten er …

Kjære leser. Du må være abonnent (69kr/mnd) for å lese flere artikler i dag. Kom evt. tilbake i morgen, eller logg inn under om du har abonnement.

Innlogging

Abonnement kr 195 kvartal