Leder: Protestér mot Putin

Rett før Putins vinter-OL i Sotsji bør vi ikke gjøre samme feil som da vi lot forgjenger Stalin diktere Norge i 1936. Bare lytt til Magnus Carlsens læremester.

Torbjørn Tumyr Nilsen
Tumyr Nilsen skriver jevnlig om miljø for Ny Tid.

Send din reaksjon til: debatt@nytid.no eller dag@nytid.no

Følg Dag Herbjørnsrud på www.twitter.com/DagHerbjornsrud

Olympiade. I skrivende stund er det 71 dager, 22 timer, 38 minutter og 10 sekunder til den 22. vinterolympiaden åpner i Svartehavsbyen Sotsji.

Denne byen, med i underkant av 350.000 innbyggere, vil 7. februar være klar til å arrangere det som oftest blir omtalt som «president Vladimir Putins prestisjeprosjekt». For mange nordmenn er olympiske vinterleker et sportslig høydepunkt med nesten mytiske fortellinger om skisport utført i byer som Chamonix, Cortina og St. Moritz. For å ikke glemme Oslo 1952 og Lillehammer 1994, samt kanskje Oslo igjen en gang på 2020-tallet.

Men hvis OL i Sotsji i februar ikke får fram den samme romantiske, hvite og uskyldsrene vintergleden og lengselen etter de store øyeblikk – så vil det være med god grunn. Det hviler en olympisk usmak over hele arrangementet. Det er mange år siden vinter-OL har blitt arrangert i et land så åpent brutalt og diktatorisk som i Putins Russland.

«Vi er ikke redde for å dø!» sier de to russiske journalistene Olga Beskova og Irina Gordienko. Sist uke gjeste de Norge. Gordienko er kollega av Elena Milashina, som skriver for Ny Tid fra Novaya Gazeta. De er begge kollega av journalisten, forfatteren og Ny Tid-spaltisten Anna Politkovskaja som ble drept utenfor hjemmet sitt i Moskva i oktober 2006. Det er en livsfarlig risikosport å være kritisk journalist i Russland.

Ifølge Amnesty International har 16 journalister mistet livet i Russland de siste ti årene.

«Vårt yrke innebærer en stor risiko. Hvert år mister jeg kolleger og venner», fortalte Gordienko til Amnesty International Norges nettsider. De to journalistene gjestet Oslo og Den norske Helsingforskomité 22. november.

Sabotasjeaksjonen

Olga Beskova er redaktør i den uavhengige avisen Sotsji Novosti. Hun forteller at OL-forberedelsene i den lille byen har ført med seg et økt antall politifolk og sikkerhetspoliti. Journalistarbeidet har blitt vanskeligere:

«For to år siden startet politiet å strømme til for og lage «spesial-forberedelser.» For journalister er det svært vanskelig å få tak på informasjon. Det eneste vi får tilgang til, er overfladisk, kort og offisiell informasjon. Presseverktøyet på hjemmesiden er svært begrenset. Det vi ser og får høre om er kun storslått byggverk», forklarte Beskova under besøket. Hun forteller om en kollega som er blitt truet på de groveste da myndighetene mente han hadde gått for langt i en sak.

Det er heller ikke lenge siden den norske TV 2-journalisten Øystein Bogen og fotograf Aage Aune kom hjem fra reportasjetur i OL-byen.

Deres forsøk på å lage journalistikk fra OL-forberedelsene ble kontinuerlig sabotert av russisk politi. Bogens umiddelbare beskrivelse av det hele var «Skrekkelig!». De følte seg systematisk trakassert og blant annet arrestert to ganger. De måtte tilslutt få hjelp av den norske ambassaden i Moskva.

«Jeg har jobbet som journalist for TV 2 i Russland siden 1995. Jeg har aldri opplevd noe liknende. Det har vært ren trakassering», sa Bogen til TV 2, vel hjemme. Når norske journalister, med ambassadepersonell i ryggen blir behandlet på denne måten, hvordan er det da for lokale journalister som vil utfordre regimets beslutninger?

Homoangrepene

Dette er altså pressefrihetsstatusen i Russland drøye to måneder før hele OL-showet skal åpnes.

Men det er ikke bare en kneblet presse som gjør at gleden over vintersportarrangementet har falmet for mange. Også den tiltagende undertrykkingen av homofile i Russland gjør det vanskelig å forholde seg til en putinsk skifest ved Svartehavet. Det meldes om økt vold mot homofile i Russland. Utestedet Central Station i Moskva har de to siste ukene blitt angrepet med skytevåpen og gass, flere ganger. Mobben vet hvor de finner sine utstøtte minoriteter. Og de filmer overgrep mot homofile og legger dem ut på nett. Dette er bander som står Putins ungdomsgrupper nær.

For regimet begår lignende overgrep, i lovs form. Russlands myndigheter har møtt internasjonal kritikk for loven mot «propaganda for utradisjonell seksuell orientering», i praksis homofili, som ble innført i sommer. Tidligere utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) var en av kritikerne:

«Jeg frykter at loven i praksis kriminaliserer informasjon om homoseksualitet og åpenhet om homoseksuelle forhold. Loven bidrar til å marginalisere seksuelle minoriteter i Russland og vil i konkrete tilfeller kunne komme i konflikt med grunnleggende menneskerettigheter. Menneskerettighetene gjelder alle, uavhengig av seksuell orientering og kjønnsidentitet.»

For de som vil se enda flere baksider av Sotsji-medaljen bør den nye dokumentarfilmen til Alexander Gentelev – Putin’s Games – være å anbefale. Gentelev har tidligere blant annet laget film om den russiske mafiaen i filmen Thieves By Law (2010).

Boikott eller ikke boikott

Hva gjør Norge? Norge har altså et naboland som bryter grunnleggende menneskerettigheter overfor seksuelle minoriteter, dissidenter og selvstendig tenkende mennesker. Det samme nabolandet hvor journalister blir arrestert, truet og til og med drept for å gjøre jobben sin.

Under disse forholdene, og som et utstillingsvindu for Vladimir Putin, skal noe av det kjæreste nordmenn vet av sportsarrangementer arrangeres. Bør det boikottes?

Ja, mener noen. Som de fengslede revolusjonære punkerne i bandet Pussy Riots. Eller de 12.300 medlemmene på Facebookgruppen «Boycott Sochi 2014».

Noen aktivister mener man må lære av den manglende boikotten av Tysklands sommer-OL i Berlin og vinter-OL i Garmisch-Partenkirchen i 1936. Det blir selvfølgelig for ekstremt. Selv om det er mange som ikke tenker over at det var Adolf Hitler som åpnet vinterlekene i Bayern i 1936, da Norge hadde kunstløper Sonia Hennie (1912-1969), hopperen Birger Ruud (1911-1998) og skøyteløper Ivar Ballangrud (1904-1969) som de store stjernene. Men Norge boikottet Moskva-OL i 1980, grunnet Afghanistan-invasjonen. Hvorfor ikke debatt om det samme nå?

Kanskje en bedre metode nå er anbefalingene fra tidligere VM-mester i sjakk, og nybakt VM-mester Magnus Carlsens tidligere læremester, den opposisjonelle Garry Kasparov. Han skriver i en kronikk i The Daily Beast tidligere i år: «Boikott Putin, ikke Sotsji-olympiaden».

Kasparov-rådet

Kasparov anbefaler altså mellomløsningen. Alle land må sende sine idrettsstjerner, men dét er dét. Han anbefaler verdens politiske ledere om å holde seg unna. Det samme bør sponsorer.

«La [Putin] fylle setene rundt ham med sine oligarkvenner og lakeiene han betaler, og ikke lederne fra den frie verden».

Vi lar denne oppfordringen gå videre til konge og statsminister. Spørsmålet er om de vil lytte til den gamle russiske sjakkmesteren? Neppe.

Men så kommer da heller ikke den tause, konservative majoritet generelt sett så godt ut av det noen år senere. I 1936 var det ikke bare Hitler som Norge lot seg sjarmere eller presse av. Også Stalin krevde at Norge skulle utvise den opposisjonelle Lev Trotskij, noe som så skjedde.

For vår egen samvittighets og æres skyld, men mest for innbyggerne i vårt naboland, burde vi nå velge noe annet enn å spille på lag med Statoils olje- og gassflørt og norsk næringslivs higen etter nye milliardkontrakter med Putin-regimet. Vi burde heller spille på lag med vår egen fornuft og med våre grenseoverskridende søster- og brorskapsbånd.

Boikott Putin! Nå! ■

(Dette er et utdrag fra Ny Tids ukemagasin 29.11.2013. Les hele ved å kjøpe Ny Tid i avisforhandlere over hele landet, eller ved å abonnere på Ny Tid –klikk her. Abonnenter får tidligere utgaver tilsendt gratis som PDF.)

---
DEL