LEDER: Problemer innad i Høyre


Mønsteret. Det mest interessante og nye etter Erna Solberg-regjeringens knefall for Kina, er reaksjonene på forfallet.

Tidligere redaktør i NY TID. Nå leder av Senter for global og komparativ idéhistorie.
Email: dag@sgoki.org
Publisert: 2014-05-15

For kritikken har vært massiv mot at Høyre- og Frp-regjeringen nektet å ta imot Tibets åndelige leder, Dalai Lama, i frykt for å «støte» Kommunistpartiet i Beijing – eller «Kina» og «kineserne» som norske politikere og medier som regel kaller det. Som om folk flest i Kina er representert at dette morderiske regimet, som ikke bare henretter og arresterer flest av opposisjonelle og ikke-kriminelle i verden nå. Disse såkalte kommunistene står altså ansvarlige for millioner av døde fra Det store spranget og Kulturrevolusjonen fra 1958 til 1976, via Den himmelske freds plass-massakeren på studenter 4. juni 1989 til dagens brutale, kapitalistiske regime.

Og disse kommunistene er det altså Solberg heller vil samarbeide med og møte enn en ikkevoldelig fredsprisvinner. Dét er faktisk ikke så overraskende og paradoksalt som folk flest nå vil ha det til. Solberg bare viser partiets sanne ansikt. Det er penger de vil ha. Selv om de tjenes på uærlig vis ved å samarbeide med mer eller mindre totalitære regimer som i Saudi-Arabia, Kina eller Iran.

Vi har nemlig hørt og sett dette før: Altså at menneskerettigheter bare er noe man støtter når man selv har noe å tjene på det. Ikke til å undres over at Høyre tirsdag denne uka bare ville stemme inn noen av menneskerettighetene i den nye Grunnloven: Partiet prioriterer de enkle og uforpliktende reglene om ytringsfrihet og norske barns rettigheter, men stenger ute sosiale rettigheter og menneskerettigheter for de (asylsøkende) barna i Norge som trenger det kanskje mest.

Verre er det utenriks. Der har det gamle rederpartiet Høyre ikke bare sine svin på skogen. De har snarere en skog ved sin brede svinesti. Og som man reder, så ligger man.

Da trenger vi ikke nevne hvordan dagens regjering ukritisk hyllet Israels president Shimon Peres denne uka, uten tanke på hva han er ansvarlig for. Eller hvordan Solberg passivt støtter opp under Statoils og Telenors finansmessebesøk neste uke i St. Petersburg, der den nåværende krigshisseren og den tidligere KGB-agenten Vladimir Putin nok dukker opp. Slik følger man om ikke annet opp Solberg-regjeringens ukritiske Sotsji-OL-besøk:

Abonnement kr 195/kvartal

Det var jo ikke ski og snø de var interessert i, eller opposisjonelles og arbeideres levekår, men Putins olje og gass. Tørsten er så stor at man ikke lar seg stoppe selv av advarsler fra USAs president, ei heller av den respekt man burde vise de døde fra den pågående …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?