Leder: Pressens frigjørende press

I anledning Verdens pressefrihetsdag er Thomas Jeffersons 200 år gamle visdomsord fremdeles skremmende aktuelle.

Email: dag@nytid.no
Published date: 03/05/2013

Send din reaksjon til: debatt@nytid.no eller dag@nytid.no

Følg Dag Herbjørnsrud på www.twitter.com/DagHerbjornsrudHistorisk. «Ingen regjering bør være uten voktere – og der pressen er fri, vil dét aldri inntreffe.»

Slik lyder en oversettelse av et av de mer kjente sitatene fra Thomas Jefferson (1743-1826). Han var både forfatter av Uavhengighetserklæringen i 1776, indianervenn og USAs tredje president, fra 1801 til 1809. Allerede for 200 år siden så Jefferson hva som ville bli det moderne demokratiets grunnpillar.

Fredag 3. mai markeres Verdens pressefrihetsdag over, ja nettopp, store deler av verden. I år er det ekstra grunn til å markere, siden alle ennå ikke kan feire. Det er i år 20 år siden FNs generalforsamling i 1993 innstiftet 3. mai som pressefrihetsdagen. Formålet er å feire grunnleggende prinsipper ved pressefriheten, evaluere pressefrihetens vilkår og forsvare media fra angrep.

Verdens pressefrihetspris utdeles også, til en modig journalist. Prisen har fått navnet «Guillermo Cano World Press Freedom Prize», etter den drepte colombianske journalisten Guillermo Cano. Den gis i UNESCO-regi til en journalist som har vist mot i ytringsfrihetens navn, prissummen er på 25.000 dollar. I år går prisen til den etiopiske journalisten Reeyot Alem (bildet t.h.) Hun soner en fengselsdom på fem år for å ha kritisert regimet.

Drept etter angrep

Med andre kritikere går det enda verre: 8. april døde den russiske journalisten Mikhail Beketov av skadene han fikk da han ble angrepet opp utenfor sitt hjem i 2008. Han mistet da en fot og flere fingre, samt evnen til å snakke – etter å ha fått hodeskallen slått inn. Han satt i rullestol de siste fem år av sitt liv.

Beketov var sjefredaktør for Khimkinskaya Pravda i Khimki, nær Moskva. Han hadde engasjert seg mot bygging av en motorvei mellom Moskva og St. Petersburg fordi den ville ødelegge skogen rundt byen. Nå er han død. Det gir dystre påminnelser om drapet på Anna Politkovskaja – Novaja Gazeta-journalist, forfatter og Ny Tid-spaltist – 7. oktober 2006. Putin-regimet strammer ennå grepet på skremmende vis.

Også andre steder forsøkes friheten kvalt. Den 24. mars ble radiojournalisten Rahmo Abdulkadir drept utenfor sitt hjem i Mogadishu. Mye går framover i Somalia, men et samfunn går ikke framover uten at folk kan få tenke, skrive og tale fritt uten frykt for å bli drept, fengslet eller truet.

I Norge markeres årets 3. mai med lanseringen av Ytringsfrihetsbarometeret, den første undersøkelsen om befolkningens holdninger til ytringsfrihet. Dette skjer på en konferanse i Fritt Ords lokaler, det hele arrangert av Norsk Journalistlag, Norsk PEN, Norsk Presseforbund, Norsk Redaktørforening, IPI Norge og Den norske UNESCO-kommisjonen. Blant paneldeltakerne er Presseforbundets nye og skarpe generalsekretær Kjersti Løken Stavrum, Dagbladets stolthet John Olav Egeland og samfunnsdebattant og Ny Tid-spaltist Bushra Ishaq. Slik holdes flammen vedlike.

Jeffersons sikkerhet

For vi ser i flere land, hvor man trodde framgangen var sikret, hvordan den frie tanke settes under press.

I Ukraina sitter tidligere statsminister Julia Tymosjenko i fengsel, en tydelig politisk prosess utført av dagens myndigheter. I april ble den verdensberømte komponisten Fazil Say dømt av en domstol i Tyrkia for å ha videresendt en twitter-melding. Say siterte religionsordspill fra den persiske poeten og vitenskapsmannen Omar Khayyam, som levde for 900 år siden. Dommen er anket, men det gir grunn til bekymring når visestatsminister Bülent Arinc støtter den.

Det er i sådanne stunder, som alltid, at man trenger en frigjørende presse, maktens vaktbikkje. Eller som Jefferson skrev i 1823, for 190 år siden:

«Den eneste sikkerheten for alle ligger i en fri presse.» ■

(Dette er et utdrag fra Ny Tids ukemagasin 03.05.2013. Les hele ved å kjøpe Ny Tid i avisforhandlere over hele landet, eller ved å abonnere på Ny Tid –klikk her. Abonnenter får tidligere utgaver tilsendt gratis som PDF.)

Kommentarer