Leder: Oljesmurte diktaturer

Angrepene, drapene og gislene i Algerie blir ikke nødvendigvis de siste. Statoils diktatursamarbeid er livsfarlig.Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 2013-01-17

Send din reaksjon til: debatt@nytid.no eller dag@nytid.no

Følg Dag Herbjørnsrud på www.twitter.com/DagHerbjornsrud

Oljejakt. Onsdag morgen ved 05-tiden kom meldingen om angrepet på Al-Aménas-anlegget i det østlige Algerie, ved grensen til Libya. En Al-Qaida-gruppe gikk til angrep i ørkenområdet. Resultatet ble død, skade, ekstrem frykt – samt gisler.

Saken var ikke avklart da Ny Tid gikk i rykken, og det vil ta tid før vi kjenner alle detaljer: Som i hvor stor grad Frankrikes inngripen i Mali var avgjørende for at Al-Qaida-sympatisørene gikk til angrep.

Men vi vet at Statoil skal ha rundt 20 medarbeidere på anlegget i ørkenen, de fleste av dem nordmenn. For her i Algerie har norske Statoil og britiske BP siden 2006 har vært involvert i et av verdens største gassutvinningsprosjekter de siste årene.

Abonnement halvår kr 450

Det siste tiåret har Statoil, Hydro og norske oljeselskaper blitt verdensledende på å samarbeide med noen av verdens verste diktaturstater. De har til og med klart det kunststykke å bli dømt for korrupsjon på 2000-tallet, både med Irans mullah-regime og med avdøde Gaddafis Libya-regime: Statoil fikk bøter på 140 millioner kroner fra Økokrim og det amerikanske kredittilsynet (SEC) for sin Iran-korrupsjon, slik at det statlige oljeselskapet ble svartelistet på børsen i USA.

Hydro betalte en Gaddafi-«konsulent» 60 millioner kroner og ble avslørt.

Like fullt har de statlige norske oljeselskapene fortsatt som før med sitt diktatorsamarbeid, med investeringspenger fra norske skattebetalere og med håp om avkastning til framtidas norske pensjonister.

Algerie-problemet

Algerie-regimet er ikke nødvendigvis så særlig mye bedre enn Gaddafi- og Mubarak-regimene, som de norske statsselskapene har samarbeidet med de siste årene – inntil disse autoritære fyrene ble kastet fra makten.

Abdelaziz Bouteflika (76) …

Kjære leser. Du har lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.