Leder: Økonomisk vår

Et lite, uskyldig spørsmål får alle brått til å se: «Jammen, keiseren har jo ingen klær på!» Og ja, vi snakker økonomi nå.

Dag
Tidligere redaktør i Ny Tid (-2016).

Send din reaksjon til: debatt@nytid.no eller dag@nytid.no

Følg Dag Herbjørnsrud på www.twitter.com/DagHerbjornsrud

Fabel. Nåvel. Det er et par forskjeller på den naiv-ærlige 4-åringen i H.C. Andersens eventyr, «Keiserens nye klær», og den 28 år gamle doktorgradsstudenten Thomas Herndon ved University of Massachusetts, Amherst, USA.

Men samtidig er parallellene åpenbare: H. C. Andersens barn avslørte makta – og avdekket at den mektige keiser var blitt lurt av svindlere. Keiseren hadde slett ikke florlette, silkeklær på seg – han var rett og slett splitter naken.

På samme måte har den nevnte Herndon nå de siste ukene blitt et ikon for mange i verden som kjemper mot tiltakene om stadig å kutte i offentlige utgifter og gjeld – med den begrunnelse at alt da vil bli så meget bedre. Men nei, det blir ikke det, avslørte Hendon og hans to professor nå i april.

28-åringen etterprøvde nemlig teoriene til Harvard-økonomene Carmen Reinhart og Kenneth Rogoff, som i en berømt studie fra 2010 hevdet at høy statsgjeld gir bråstopp i økonomisk vekst. Etter å ha mast seg til å få regnearket til Reinhart og Rogoff, fant Hendon helt elementære regnefeil i den berømte artikkelen – som de siste år er blitt brukt som argument for harde økonomikutt i offentlig sektor verden rundt.

Uten klær

De to Harvard-professorene er blitt er forbilde for alt fra Verdens internasjonale pengefond (IMF) til EU og deres krav overfor Hellas de siste årene. De to utga teoriene i boka This Time is Different. Mens først etter Hendon kom på banen, ble alt annerledes.

For Reinhart og Rogoff hadde for eksempel utelatt fem av 20 land, tilfeldigvis rike land som Danmark og Canada, fra sin kalkulasjon. Og «tilfeldigvis» gir den selektive utvelgelsen da et helt annet resultat. Eller sagt på en annen måte:

Ideologi forkledd som økonomi. De to har da heller ikke noe godt svar etter å ha blitt tatt med buksene nede – eller rettere sagt: Etter at Hendon dokumenterte at de ikke har noen økonomifaglige klær på. Keiserens nye klær varmer fremdeles svært lite.

Herndon har gått fra intervju til intervju. Hans artikkel konkluderer da også: «Fakta er at Reinharts og Rogoffs funn er feil, og det bør derfor få oss til å revurdere hele innstrammingsagendaen i Europa og USA.»

Nigeria-forbildet

Og denne uka ser vi hvordan eksempelvis den nigerianske økonom Odilim Enwegbara i AfriqueJet nettopp trekker fram Hendon som den revolusjonerende kraft.

Hendons funn er for han også et håp om at IMF-kravene overfor fattige afrikanske land blir mindre urealistiske. Enwegbara påviser hvordan IMF likevel så sent som sist uke fortsetter med såkalte neo-liberale kuttkrav overfor utviklingsland som Nigeria.

Også i H.C. Andersens eventyr tok det en stund før alle så hva den undrende og selvtenkende først oppdaget. ■

(Dette er et utdrag fra Ny Tids ukemagasin 24.05.2013. Les hele ved å kjøpe Ny Tid i avisforhandlere over hele landet, eller ved å abonnere på Ny Tid –klikk her. Abonnenter får tidligere utgaver tilsendt gratis som PDF.)

---
DEL