Leder: Nytt fra de kongelige

Det har vært litt av en uke for de rojale familier i Skandinavia. Jammen godt noen er mer opphøyde enn andre.

Avatar
Email: dag@nytid.no
Publisert: 15.04.2010

Send din reaksjon til: debatt@nytid.no

www.twitter.com/DagHerbjornsrud

Er det ikke det ene, så er det det andre. Alltid er det nemlig noe som skjer ved våre driftige, skandinaviske kongehus. Eller som det lød i en NTB-tittel forrige uke: «Travel vår for kongehuset.»

Og det var ikke så lite Norsk Telegrambyrå kunne melde at de utslitte, apanasjebelønnede familier nå må bedrive: «Fengselsåpning, prisutdeling, skiskyting, statsbesøk og kongelig jubileum er bare noe av det kongeog kronprinspar skal rekke over de nærmeste to ukene.»

Slitsomt er det spesielt for dronningen av Norge: «Heller ikke dronning Sonja får ligge på latsiden neste uke. Onsdag 14. april er hun til stede ved markeringen av 150-års byjubileum i Sandnes, der hun har et tettpakket dagsprogram.»

Riktig tøft må det være å være slik kongelig. Polske snekkere og rengjøringsmedarbeidere over det ganske land skulle bare visst hvor heldige de er, de som tross alt får ligge på latsiden i både lunsjpauser og på kveldene – når de ikke jobber kveldsskift da. Dronning Sonja derimot, hun har et tettpakket program, døgnet rundt.

Og ikke bare hun, også de andre monarkene må denne helgen til pers, rettere sagt tilbake fra bursdagsfest i København: «Lørdag må medlemmene av kongehuset returnere til Oslo, for søndag skal de delta ved gudstjenesten når Oslo Domkirke gjenåpner.»

Slitsom bursdagsfest

Synd er det på dem, disse rojale som «må» returnere til Norges hovedstad og en langtekkelig, slitsom gjenåpning av Domkirken. Men selvfølgelig har det vært andre og enda mer belastende saker vi har kunnet lese om de kongelige den siste uken. Da tenker vi ikke på det ærbødige intervjuet Aftenposten trykket med dronning Margrethe II onsdag, rett før hennes 70-års fødselsdag 16. april.

«Det er ikke lett å få lov til å intervjue dronningen. Men det er lett å intervju dronningen, » lyder det begeistret fra den utsendte reporter fra danske Jyllands-Posten, avisa som ikke vet hvordan den skal stave sitt eget navn eller stille kritiske spørsmål.

Nei, det som har satt sinnene i kok, er selve SKANDALEN, slik den framsto over hele Dagbladets førsteside onsdag: Prinsesse Madeleine avlyser nemlig årets bryllup med forloveden Jonas. Det varsles om brudd!!! De som måtte mene at slike nyheter bare er sladder og uviktigheter, har nok ikke fått med seg at «sist gang en forlovelse ble brutt i Skandinavia, var i 1922», ifølge Dagbladet.

Avisa mener nok her muligens «forlovelser i en kongefamilie», men det gjør ikke saken særlig bedre. En ting er tvangsekteskap, men her er det altså i praksis snakk om rojale tvangsforlovelser. Hvem er denne tøsen Madeleine som nekter leve livet med en advokat som fridde på Capri i juli?

Forurensernes kronprins

Også den norske kongefamilien strir med sitt. Ikke før hadde de kongelige lagt bak seg den servile dekningen av gigantunderskuddet for 2009, så dukket kronprins Haakon i helga opp i Qatar. Der åpnet han Norsk Hydros kontroversielle aluminiumsverk sammen med landets emir. Men miljøspørsmål, som han ellers er så flink å snakke om innimellom alle elbilturene, ville han ikke svare på:

«Spørsmål som gjelder andre sider ved dette prosjektet, må stilles til statsråden og konsernledelsen. Min oppgave her er å legge til rette for et godt forhold mellom Qatar og Norge.»

Kronprins Haakon er også forurensernes kronprins. Mon tro om han også vil bli de utnyttede arbeideres konge også.

Livsløgn på sokkel

Derfor er det jammen godt at hans bestefar endelig kommer på sokkel i Oslo, noe som ble kjent tirsdag. Olav Orud viser en folkekonge slik folket tror han var, slik at folket kan speile seg i sin egen jovialitet.

Mens Italia-baserte Knut Steens (85) opprinnelige vinnerstatue, som viste kongen som den opphøyde enemonark han faktisk var, og ikke myten om en bowlerhattmann på puben, ble plassert i havgapet. Et mer sannferdig bilde av det ble for mye å takle for byborgerskapet.

Og slik går nå dagene i de skandinaviske kongehus. Neste uke er det mer som skjer. Vi står nok også foran en travel sommer for kongehuset. Følg med, følg med. ■

Kommentarer